Mircea Geoană: Declaraţiile lui Nigel Farage la adresa României sunt inacceptabile

Președintele Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului privind aderarea României la spațiul Schengen, senatorul PSD Mircea Geoană, condamnă vehement declarațiile politicianului britanic Nigel Farage la adresa României, considerându-le inacceptabile.

„Declarațiile lui Nigel Farage la adresa României sunt inacceptabile. Este un discurs retrograd, un mesaj al urii, care nu are nimic în comun cu valorile europene, o retorică anacronică menită să pună sub semnul întrebării principiile pe care este fundamentată Uniunea Europeană”, atrage atenția senatorul PSD, potrivit unui comunicat de presă remis, vineri.

Mircea Geoană subliniază faptul că insistența liderului UKIP de a continua pe coordonatele unui discurs radical la adresa României și a românilor, dincolo de campania electorală, demonstrează că faptul că Nigel Farage nu are nicio intenție în a se conforma standardelor specifice unei instituții precum Parlamentul European, „în care rasismul și xenofobia nu au ce căuta”.

„Mai mult, acest discurs este îndreptat în mod paradoxal chiar împotriva celor care, alături de restul cetățenilor europeni, îi plătesc salariul de europarlamentar extremistului britanic. România de care vorbește Nigel Farage este numai în închipuirea unui om care se hrănește din ură și răutate. Liderul UKIP nu este altceva decât un agent al urii în Europa. Majoritatea covârșitoare a cetățenilor români care au ales să plece în Anglia muncesc din greu pentru a-și câștiga traiul, plătesc taxe și impozite în Regat, îi plătesc inclusiv salariul domnului Farage”, explică Mircea Geoană.

Social-democratul susține că, în contextul ponderii ridicate pe care formațiunile extremiste o au în Parlamentul European, este de așteptat ca în următoarea perioadă să asistăm la o escaladare a retoricii radicale.

„Scorurile peste așteptări ale formațiunilor care promovează radicalismul și anti-europenismul, așa cum este și cazul UKIP, nu au fost obținute grație meritelor acestor curente extremiste, ci sunt rezultatul austerității extreme provocate de popularii europeni. Partidele radicale doar au speculat politicile greșite ale dreptei. Intră în responsabilitatea tuturor formațiunilor pro-europene, indiferent de orientarea ideologică, să apere proiectul european în fața asaltului extremiștilor. Ar fi păcat ca tot ceea ce s-a construit din anii ’50 și până în prezent în direcția unei Europene unite să se prăbușească din cauza populismului deșănțat promovat de către formațiunile radicale”, mai spune Geoană, potrivit sursei citate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata