Mircea Lucescu: „Ceea ce mă face să continui este pasiunea mea pentru fotbal”

Întrebat de site-ul UEFA cum își păstrează la 70 de ani entuziasmul pentru munca de antrenor, Mircea Lucescu, tehnicianul echipei ucrainene Șahtior Donețk, a răspuns: „Ceea ce mă face să continui este pasiunea mea pentru fotbal”.

UEFA vorbește de un „elixir al tinereții” în cazul lui Lucescu. Acesta antrenează de 36 de ani, a câștigat titlul de campion în România, Turcia și Ucraina, a impresionat în Serie A și a obținut Cupa UEFA cu Șahtior în 2009.

„Să lucrezi în continuare când ai 70 de ani, după aproape 30 de ani la cluburi din Europa, nu e ușor, iar eu n-am avut niciodată un an de pauză. Ceea ce mă face să continui este pasiunea mea pentru fotbal; pasiunea să lucrez cu oamenii și să șlefuiesc jucători. Desigur, toate acestea în sine nu sunt de ajuns ca să reziști la acest nivel. Ai nevoie și de rezultate.

Ai nevoie să fii concentrat tot timpul și să fii motivat să fii cel mai bun și trebuie să ai lângă tine oameni potriviți”, a declarat Lucescu, a cărui echipă joacă miercuri, în deplasare, cu Malmoe, în Grupa A a Ligii Campionilor.

Va fi meciul 100 pentru el în Liga Campionilor, excluzând tururile preliminare.

„Satisfacția și simțul împlinirii, toate acestea mă fac să știu că vreau să continui și mă împiedică să simt trecerea anilor. Fotbalul îți poate oferi această satisfacție. Încerc să dau înapoi fotbalului tot ce am primit de-a lungul timpului”, a spus Lucescu.

„De când din jucător am devenit antrenor, principala preocupare a fost mereu să le transmit experiența mea jucătorilor tineri”, a afirmat tehnicianul. El a amintit că l-a promovat pe Andrea Pirlo la prima echipă a Bresciei și că l-a debutat pe Gheorghe Hagi la naționala României.

„Sunt foarte mândru să văd că jucători aduși de mine (la Șahtior — n. r.) când aveau 18 sau 19 ani evoluează la echipe mari din Europa și arată cel mai înalt nivel. Fernandinho la Manchester City, Willian la Chelsea, Henrih Mhitarian la Dortmund, Adriano la Milan, Douglas Costa la Bayern. Înseamnă că mă simt mereu tânăr„, a spus Lucescu.

Antrenorul a spus că pentru Șahtior este „o situație foarte grea” să fie nevoită să joace la Lvov, Kiev sau Odesa meciurile considerate acasă.

„Faptul că am trecut de tururile preliminare (în Liga Campionilor — n. r.) și am arătat că merităm să fim în faza grupelor mă mulțumește mai mult decât câștigarea competiției”, a adăugat el.

„Acum doi ani noi i-am pierdut pe Fernandinho, Willian și Mhitarian; de data aceasta, pe Adriano, Douglas Costa, Ilsinho și Fernando. Noi am hotărât să nu mai investim în jucători până nu vom evolua din nou la Donețk, în schimb să promovăm tineri crescuți de noi, ca aceia care în sezonul trecut au jucat contra lui Chelsea în finala UEFA Youth League. (…) Noi am pierdut jucători, dar am câștigat foarte mult ca echipă”, a mai afirmat Lucescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata