Mircia Giurgiu (PDL) propune o lege în sprijinul celor care îşi cumpără locuinţe

Deputatul democrat liberal Mircia Giurgiu va depune, săptămâna viitoare, un proiect de lege care să vină în sprijinul celor care îşi cumpără locuinţe noi, în sensul ca banii să nu mai fie acordaţi anticipat constructorului, ci să fie depuşi într-un cont de unde să poată fi ridicaţi doar la predarea locuinţei.

„Cei mai mulţi dezvoltatori imobiliari au o politică benefică numai lor: ridică o parte din imobil sau redactează numai proiectul, apoi scot la vânzare apartamentele sau casa. Apoi construiesc imobilul respectiv pe banii viitorilor proprietari. Numai că, în contextul crizei actuale, tot mai mulţi dezvoltatori imobiliari au dat faliment sau se află în insolvenţă.

Ceea ce pentru clienţi înseamnă un singur lucru – nu vor mai putea intra în proprietatea a ceea ce au cumpărat şi nici banii nu îi mai pot recupera, că nu au de unde”, a declarat joi, 6 mai, într-o conferinţă de presă, Mircia Giurgiu.

Potrivit proiectului de lege, „dezvoltatorii imobiliari au dreptul de a cere, la semnarea contactului de vânzare-cumpărare al imobilului, un avans sau toată suma care acoperă costurile estimate ale acelui imobil”, însă sumele respective „vor constitui un fond de care dezvoltatorul imobiliar nu are dreptul să se folosească pe durata construirii imobilului”.

Banii depuşi în acest fond vor intra în posesia dezvoltatorului imobiliar numai în momentul în care imobilul este înregistrat în Cartea funciară de noul proprietar”, se mai arată în proiectul legislativ.

Deputatul clujean a subliniat faptul că este necesară protejarea celor care vor să îşi cumpere case, cu atât mai mult cu cât există foarte multe persoane care dau în avans câte 50.000 – 60.000 de euro şi rămân şi fără bani, şi fără locuinţă.

Mircia Giurgiu are în vedere, de asemenea, un proiect legislativ prin care să poată fi găsite soluţii ca statul să continue lucrările la apartamentele contractate, dar care nu au fost finalizate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata