Misiunea Fondului Monetar Internaţional soseşte miercuri la Bucureşti

Misiunea Fondului Monetar Internaţional soseşte miercuri (28 octombrie 2009) la Bucureşti, pentru discuţii cu autorităţile române, în vederea stabilirii condiţiilor în care vor fi acordate României sumele prevăzute în documentele semnate anterior cu FMI.

Concomitent cu misiunea FMI, la Bucureşti se va afla o delegaţie a Băncii Mondiale, care va avea ca obiectiv discutarea condiţiilor în care va fi acordat României cel de-al doilea împrumut din Programul de Politici de Dezvoltare (DPL), în valoare de 360 de milioane de euro.

Programul de politici de dezvoltare se concentrează asupra managementului finanţelor publice, asupra măsurilor din sectoarele social şi financiar şi vine în completarea programelor sprijinite de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi de Uniunea Europeană.

Primul împrumut din cadrul DPL, în valoare de 300 de milioane de euro, a fost aprobat de Board-ul BM pe data de 16 iulie 2009, a fost semnat pe 1 septembrie 2009 şi a fost transferat României pe 20 octombrie 2009. ‘Agenda convenită în cadrul Programului de Politici de Dezvoltare sprijină politicile şi reformele structurale care au ca obiectiv sustenabilitatea fiscală a României şi sprijinirea procesului de relansare economică.

Misiunea BM va lucra în strânsă colaborare cu FMI şi UE pentru evaluarea progreselor făcute de autorităţile române în elaborarea şi aplicarea politicilor şi reformelor structurale convenite anterior. O decizie asupra celui de-al doilea împrumut din cadrul DPL va putea fi luată numai după o atentă evaluare a realizării programului de reforme convenit anterior’, a subliniat Banca Mondială în finalul unui comunicat transmis vineri, 23 octombrie.

‘Ca urmare a cererii preşedintelui României, FMI va trimite o delegaţie la Bucureşti, în perioada 28 octombrie – 9 noiembrie. Având în vedere situaţia politică actuală, misiunea FMI va începe discuţiile cu autorităţile de la Bucureşti cu privire la cea de-a doua evaluare conform Acordului Stand-By’, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România. Conform declaraţiei lui Jeffrey Franks, între condiţiile pe care le va pune FMI se va află şi cea referitoare la limitarea deficitului bugetar la cel mult 5,9 la sută din PIB.

Preşedintele Băsescu a precizat că, în opinia sa, ar trebui modificate o serie de prevederi ale Acordului Stand-By cu FMI: ‘În primul rând, trebuie constatat dacă România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate pe primele trei trimestre pentru a se elibera tranşele de împrumut pentru luna decembrie şi, în acelaşi timp, trebuie făcută revizuirea Acordului pentru anul 2010.

Pe data de 15 decembrie este şedinţa board-ului FMI în care se pot aproba revizuiri ale acordului şi este clar că trebuie făcute anumite modificări, pentru că România nu va putea îndeplini toate obligaţiile asumate până la 31 decembrie”, a precizat şeful statului.
Traian Băsescu a mai subliniat că ‘dacă nu primim banii de la Fond, putem intra într-o mare dificultate socială. Iar acest lucru trebuie evitat’.

Importanţa actualelor negocieri cu FMI a fost subliniată şi de vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, care a afirmat, în timpul recentei sale vizite la Bucureşti, că ‘împreună cu partenerii europeni, cu FMI şi Banca Mondială, am lucrat pentru ca susţinerea internaţională pentru economia voastră (a României – n.red.) să fie prezentă, atunci când aveţi nevoie de ea’.

Reamintim că Acordul de finanţare cu FMI se întinde pe o perioadă de 24 de luni, Fondul urmând să vireze României un total de 12,95 miliarde de euro, în opt tranşe, din cadrul unui împrumut de sprijin de 19,95 miliarde de euro, din care 5 miliarde de euro provin de la Comisia Europeană, 1 miliard de euro de la Banca Mondială şi 1 miliard de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii.

România a primit până în prezent o sumă totală de 6,57 miliarde euro de la FMI, din care tranşa a doua a fost în valoare de 1,85 miliarde euro. Cea de-a treia tranşă, a cărei acordare depinde de rezultatul discuţiilor de la Bucureşti, este în valoare de 1,5 miliarde euro.

Cezar Corâci, preşedintele patronatului UGIR 1903, a declarat luni, 26 octombrie, la postul naţional de radio, că este încrezător că ‘FMI ne va da tranşa a treia din împrumut, fără a fi prea riguros în privinţa respectării condiţiilor stabilite anterior. Deocamdată, banii pe care-i vom împrumuta vor acoperi o parte din deficitul României’.

Şi Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, declarase anterior că ‘orice Guvern va trebui să respecte Acordul cu FMI şi va trebui să prezinte în Parlament bugetul pe 2010. Nu cred că în acest moment este în pericol Acordul cu FMI’.

Premierul desemnat al României estimase că în următoarele două luni şi jumătate, nevoile de finanţare ale autorităţilor române se ridică la 3,5 miliarde de euro. Dacă negocierile de la Bucureşti se încheie cu succes, România va primi anul acesta 1,5 miliarde de euro de la FMI, 360 de milioane de euro de la BM şi un miliard de euro de la CE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata