Mişu Negriţoiu, preşedinte ING Bank: „Avem o prognoză de depreciere a leului”

– Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank România, a declarat că în această perioadă se observă o tendinţă de întărire a dolarului american în raport cu moneda unică europeană, dar recomandarea cea mai „sănătoasă” ar fi ca eventualele plasamente în valută să se realizeze pe mai multe direcţii: dolar, euro şi leu. „În ce priveşte leul, noi avem o prognoză de depreciere a acestuia, nu mare, dar de depreciere”, a spus preşedintele ING Bank.

Mişu Negriţoiu a făcut această declaraţie în cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de aniversarea a cinci ani de existenţă a ING Bank pe piaţa ieşeană. După o trecere în revistă a etapelor pe care le-a parcurs instituţia pe care o conduce de la înfiinţare şi până în prezent, precum şi a planurilor pentru acest an, Mişu Negriţoiu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor, făcând o serie de aprecieri şi asupra măsurilor de austeritate iniţiate de Guvern, precum şi a tendinţei de modificare a comportamentului clienţilor în raport cu băncile, în contextul impozitării câştigurilor din dobânzile pentru depozitele bancare.

E greu de spus dacă măsurile iniţiate de Guvern sunt suficiente, cert este doar că ele sunt necesare. Urmează, probabil, şi ajustări ale impozitării, dar consider că reintroducerea impozitului progresiv nu este o soluţie relevantă. În principiu, nu există soluţii alternative la cele propuse de Guvern, e o chestiune mai degrabă tehnică. Problema este că guvernanţii s-au trezit destul de târziu, trebuia să se trezească de cel puţin doi ani. Devenise clar că veniturile se menţineau constante, dar cheltuielile publice creşteau foarte mult şi la un moment dat era necesară intervenţia pentru limitarea deficitului”, a afirmat Mişu Negriţoiu.

În opinia sa, limitarea deficitului ar trebui impusă prin Constituţie, astfel încât guvernele să fie constrânse să se încadreze într-un anumit volum de cheltuieli publice, să aibă cât mai puţin spaţiu de manevră în această zonă.

Impozitarea cîştigurilor din dobânzile bancare este o măsură fiscală normală

În ce priveşte efectul impozitării cu 16% a veniturilor obţinute din dobânzile bancare, preşedintele ING Bank consideră că această măsură nu va avea ca efect o diminuare a volumului depozitelor.

„În principiu, este o regulă fiscală normală, pentru că în condiţii normale orice câştig se impozitează. Vor scădea câştigurile din dobânzi în urma aplicării acestui impozit, dar oamenii îşi vor păstra în continuare banii în bănci. Cei care au bani şi vor să investească o mai pot face în sectorul imobiliar, în opere de artă, în aur, dar o parte dintre aceste soluţii nu reprezintă un comportament de masă, aşa încât mare parte a populaţiei îşi va păstra economiile tot în bănci”, crede Mişu Negriţoiu.

ING Bank România este prima instituţie financiară internaţională care a intrat pe piaţa românească după 1990 şi are în acest moment o reţea de peste 220 de unităţi bancare. La Iaşi, ING România este prezentă de cinci ani, perioadă în care a ajuns la 7 unităţi bancare, cu un total de 38 de angajaţi şi un portofoliu de clienţi numărând 60 de companii mari şi medii, 825 de întreprinderi mici şi mijlocii şi circa 41.000 de clienţi persoane fizice.

Citește și
1 Comentariu
  1. petru spune

    dar o prognoza de depreciere a voastra nu aveti mai insolentilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata