Mitingul disperării

Aproximativ 100 de pensionari protestează miercuri, 12 mai,  în faţa Palatului Cotroceni.

„Nu era suficient că ne-au batjocorit prin Legea unitară a pensiilor şi au scăzut valoarea punctului de pensie la 38,8 la sută din salariul mediu brut pe economie, acum vine şi preşedintele Traian Băsescu şi ne spune că va mai reduce cu 15 la sută valoarea punctului de pensie.

80 % din totalul pensionarilor au sub 1.000 de lei, iar 70 % din aceştia au sub 500 de lei. Cu ce vom trăi? Din ce ne vom mai lua măcar acele medicamente fără de care nu mai putem trăi?”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor, Preda Nedelcu.

Pensionarii susţin că proiectul Legii unitare a pensiilor încalcă flagrant legislaţia în vigoare, reducând valoarea punctului de pensie sub minimul legal de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie.

Totodată, pensionarii consideră că stabilirea valorii punctului de pensie sub nivelul de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie şi acum aplicarea unei reduceri de 15 la sută este un genocid, este o eroare extrem de gravă, pe care nu o pot accepta.

„De altfel, am şi semnat un Memorandum în acest sens. Menţinerea nivelului de minim 45 la sută din salariul mediu brut pe economie este posibilă prin calcularea pensiilor exclusiv în raport cu contribuţia salariatului la bugetul de asigurări sociale. De altfel, salariul este un reper obiectiv în funcţie de care poate fi evaluată corect importanţa muncii, indiferent de ramura de activitate, iar pensia trebuie să fie direct proporţională cu durata şi nivelul contribuţiei fiecărui salariat.

Două reduceri consecutive pe o pensie şi aşa mică este de nesuportat”, mai spune Nedelcu.

Federaţia Naţională a Pensionarilor din Romania (FNPR) susţine că, în paralel cu acţiunile de protest pe care le organizează în ţară şi în Bucureşti, va acţiona în justiţie guvernul pentru refuzul de a aplica legea care prevede ca valoarea punctului de pensie să reprezinte 45 la sută din salariul mediu brut pe economie, lege care şi-a produs efectele până în aprilie 2009.

Pensionarii mai cer guvernului să asigure fondurile necesare pentru dotarea spitalelor cu medicamente, astfel încât pacienţii să nu fie nevoiţi să-şi aducă medicamentele de acasă, eliminarea coplăţii pentru pensionari.

„Cerem guvernului să emită un act normativ de urgenţă prin care să interzică evacuarea bătrânilor din locuinţele care urmează să fie retrocedate. Suntem singura ţară din fostul bloc socialist care-şi aruncă în stradă bătrânii”, afirmă preşedintele federaţiei pensionarilor.

De asemenea, pensionarii solicită modificarea Codului fiscal, în sensul impozitării progresive a pensiilor care depăşesc salariul mediu.

Totodată, cer ca acea cotă de 2,5 la sută privind contribuţiile la asigurări sociale care se virează în prezent în conturile pensiilor private să nu mai fie direcţionată către aceste fonduri, timp de un an, mai ales că salariaţii nu sunt afectaţi pentru că vor ieşi la pensie peste 25 de ani. Aceste fonduri ar putea fi folosite pentru majorarea pensiilor.

Cei prezenţi la miting susţin că au informat federaţiile europene ale pensionarilor privind problemele cu care se confruntă în România, solicitându-le să intervină la Comisia Europeană în sensul informării cu privire la revendicările lor.

Am solicitat colegilor pensionari din Franţa, Ungaria şi Italia date privind modul în care pensiile lor au fost afectate de criza economică la nivel mondial, iar aceştia ne-au spus că nu le-au fost afectate pensiile. Mai mult, acestea nu au fost îngheţate şi nici nu au scăzut ca în România, ci au fost majorate cu diverse procente”, a susţinut Preda Nedelcu.

Pensionarii susţin că au venit la Cotroceni pentru a solicita preşedintelui României şi partidului pe care-l reprezintă respectarea promisiunilor din campania electorală privind, în primul rând, punctul de pensie, care ar trebui să fie 45 la sută din salariul mediu pe economie şi să renunţe la scăderea actualelor pensii cu 15 la sută, dar şi să găsească alte metode de reducere a deficitului bugetar, respectiv impozitarea marilor averi.

Pensionarii au spus că punctul de pensie a scăzut acum la 39 la sută din salariul mediu brut pe economie, procentul fiind mult mai mic chiar şi faţă de cel stabilit pentru anul 2008, când atinsese o valoare în jur de 42 la sută, iar, prin aplicarea reducerii de 15 la sută, valoarea punctului de pensie va fi de circa 688 lei.

Prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010 se stabileşte îngheţarea valorii punctului de pensie la nivelul anului 2009, respectiv la 732,8 lei.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei, ceea ce înseamnă că punctul de pensie este de 39,9 la sută.

Pentru aplicarea măsurilor de criză propuse, eventualele reduceri, Guvernul trebuie să modifice actele normative existente.

Pensionarii au decis să participe la acţiunile de protest organizate de confederaţiile sindicale, pichetări care vor începe de joi la preşedinţie şi guvern şi la marele miting de protest în piaţa Victoriei din Capitală, anunţat în data de 19 mai.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata