Mitropolitul Ioan al Banatului: Tinerii aceia au strigat nu doar „ajutor!”, ci şi „vrem solidaritate în România!”

Mitropolitul Ioan al Banatului, împreună cu un sobor de preoți, a aprins, luni seara, candele pe treptele Catedralei Mitropolitane, pentru tinerii care și-au pierdut viața în clubul Colectiv din București, el afirmând că în ultimele trei zile s-au ținut în toate bisericile și mănăstirile bănățene slujbe de pomenire pentru acești tineri și rugăciuni pentru sănătatea acelora care sunt în suferință în urma incendiului.

‘Nu am venit aici să facem această sfântă slujbă pentru a judeca pe cineva. Am venit doar să spunem că înțelegem că durerea acestor tineri este un strigăt către țară, este un strigăt către tineri să își aleagă foarte bine locul unde își petrec timpul lor liber, unde se pot destinde, locul și sensul culturii pe care vor să și-o însușească și să o promoveze. De asemenea, este un strigăt și către noi, cei mai în vârstă, care suntem, într-un fel, și noi, responsabili în viața aceasta de modul în care sunt educați tinerii. Cred că ar trebui să facem și noi cât mai mult pentru a crea alternative la asemenea moduri și feluri de a-și petrece tinerii timpul lor liber’, a declarat presei Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române din Banat.

ÎPS Ioan al Banatului a afirmat că zilele acestea Mitropolia a deschis la Banloc, într-un vechi conac (al Familiei Regale a României, n.r.) ,un Centru cultural pentru tineri, ca o alternativă la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu trei zile la București.

‘Dacă în urmă cu 25 de ani, tot tinerii au strigat către țară să se termine cu ateismul, cred că și ceea ce s-a întâmplat acum este tot un strigăt al tinerilor să ne întoarcem spre Dumnezeu și să ne întoarcem pe cărările moralității noastre strămoșești în care am trăit și pe care am moștenit-o de la strămoșii noștri. Acești tineri nu au strigat acolo doar ‘ajutor!’, ci și ‘vrem solidaritate în România, vrem viață pașnică, vrem un trai mai decent și mai bun!’. Dacă ei ar fi avut un alt spațiu mai generos, poate nu se întâmpla lucrul acesta. De aceea, are și România, încă, o parte a ei nevindecată’, a subliniat ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.

Înaltul prelat a mai punctat faptul că preoții, monahii și călugărițele nu au fost ‘invitate’ de nimeni să se roage pentru victime, ci din propria inițiativă, din momentul în care au văzut în mass-media primele imagini cu tragedia de la București, au trecut la rugăciune, el însuși purtând la sine un pomelnic cu numele celor 30 de tineri decedați.

‘Iată, port cu mine acest pomelnic al lor, care timp de 40 de zile vor fi pomeniți la 40 de liturghii în această catedrală. Dumnezeu să mângâie mamele care acum plâng și să-i odihnească pe cei care au trecut în lumea de dincolo’, a completat Mitropolitul Ioan al Banatului.

ÎPS Ioan a mai adăugat că pe 15 și 22 noiembrie se face colectă de bani pentru acei oameni care sunt în necazuri, asigurând că o bună parte din această colectă va ajunge și la familiile care și-au pierdut copiii în tragicul eveniment.

De asemenea, Mitropolitul Banatului a făcut apel că dacă sunt astfel de familii în Banat, să se adreseze Mitropoliei pentru a primi loc gratuit în cimitir, dar și ajutor în alimente și cele necesare pentru iarnă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata