Modificarea Legii 176/2010 viciază activitatea ANI; persoane cu interdicţie vor ocupa funcţii eligibile

Modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice va avea ca efect eliminarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, subliniază Agenţia Naţională de Integritate (ANI) într-un comunicat transmis, marţi.

Precizarea a fost făcută după ce Comisia juridică a Senatului a adoptat propunerea legislativă de modificare a art. 25 din actul normativ menţionat, prin care se stabileşte că persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate, conflict de interese sau cu averi nejustificate vor putea ocupa orice altă funcţie, cu excepţia celei care a generat incidentul de integritate.

”Prin această modificare legislativă se viciază considerabil activitatea ANI prin eliminarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor. Mai mult, modificările la Legea nr. 176/2010 vor institui posibilitatea rotirii în funcţiile publice a sute de persoane care intră sub incidenţa interdicţiei de a ocupa o funcţie eligibilă pe o perioadă de trei ani, ca urmare a stării de incompatibilitate sau de conflict de interese. Spre exemplu, o persoană care a încălcat regimul incompatibilităţilor în exercitarea calităţii de ales local (un primar, un consilier local etc.) ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului”, se arată în comunicatul citat.

ANI precizează că modificarea se află în contradicţie cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 418/2014, în care se arată faptul că ”a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb, ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii şi aplicabilităţii sancţiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept”.

Conform ANI, legislaţia privind regimul incompatibilităţilor are menirea de a sancţiona orice abatere în procesul decizional administrativ a cărei principală menire este de a asigura protejarea interesului public, însăşi raţiunea legiuitorului a fost aceea de a sancţiona orice atitudini potrivnice legislaţiei în vigoare, în ideea în care cei care aduc atingere interesului public să fie privaţi de a mai ocupa funcţii publice, tocmai pentru a preveni recidiva şi situaţiile în care interesul public continuă să nu fie respectat de către cel care a fost declarat în stare de incompatibilitate.

‘Propunerea legislativă afectează grav capabilitatea ANI de a duce la îndeplinire angajamentele asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, angajamente care privesc lupta împotriva corupţiei instituţionale şi asigurarea integrităţii în exercitarea funcţiilor publice. Atribuţiile ANI privesc inclusiv competenţa de a adopta decizii cu caracter obligatoriu pe baza cărora să poată fi aplicate sancţiuni descurajatoare, fiind cuprinse în Planul de acţiune — Condiţionalitatea 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1346/ 2007”, se mai arată în comunicatul citat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata