Modificări la Codul Fiscal, adoptate de Guvern

Guvernul a adoptat miercuri (23 iunie 2010) o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.

Prin proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, Executivul urmăreşte să impoziteze de la 1 iulie tichetele de masă, de vacanţă, tichetele-cadou şi cele de creşă, prin includerea contravalorii acestora în veniturile salariale.
Impactul financiar al acestei măsuri pentru ultimele şase luni din 2010 va fi un plus de venituri bugetare de 345 milioane lei pentru tichetele de masă, 45 milioane de lei pentru tichetele-cadou, 1,7 milioane de lei pentru tichetele de vacanţă şi 1.000 de lei pentru tichetele de creşă, potrivit Ministerului Finanţelor Publice, iniţiatorul textului.

De asemenea, ar urma să fie impozitate plăţile compensatorii acordate conform legii, impactul bugetar pentru ultima jumătate a anului în curs fiind un plus de venituri de 1,1 milioane lei.
Conform modificărilor care ar urma să fie aduse Codului Fiscal, cotele de cheltuială forfetară acordată la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuală vor fi reduse de la 40 la 20 la sută iar în cazul veniturilor de această natură provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală – de la 50 la 25 la sută, plusul de venituri estimat fiind de 10,5 milioane lei.

Totodată, cota de impozitare pentru câştigurile din jocurile de noroc urmează să fie unificată la 25 la sută de la 1 iulie iar statul speră să obţină prin această măsură un plus de venituri bugetare de 3,5 milioane lei (circa un milion de dolari) în a doua jumătate a anului în curs, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata