Moment dedicat regizorului Alexandru Darie, la Festivalul Național de Teatru 2019

 

Regizorul Alexandru Darie, care a murit pe 18 septembrie, va fi omagiat printr-un eveniment organizat în cadrul Festivalului Național de Teatru (FNT), care va avea ca punct de plecare cele mai recente două apariții editoriale dedicate acestuia de Nemira, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Este vorba despre volumul „Alexandru Darie – spectacole de poveste”, de Doina Papp, și albumul de fotografie „Coriolanus – un spectacol de Alexandru Darie”, semnat de Mihaela Marin.

Acest eveniment propus de Festivalul Național de Teatru a fost gândit încă din timpul vieții regizorului, spun organizatorii. Pe 25 octombrie se împlinește un an de la premiera spectacolului „Coriolanus”, de William Shakespeare, o producție a Teatrului Bulandra din București, al cărui manager a fost Ducu Darie, găzduită de FNT 2018.

„«Coriolanus», spectacolul lui Alexandru Darie, este un Manifest. Dincolo de textul lui Shakespeare. Este o miză a unui Creator. Şi nu doar estetică. Este un strigăt personal. O dezlănţuire a durerii interioare, o asumare tulburătoare a vieţii şi a morţii. În registru major. În jurul poveştii despre putere, manipulare şi trădare aprofundăm de la Facere. Lumea şi păcatul au apărut din ispită. Omul nu i-a rezistat. Iluzia de a trece dincolo, pe tărîmul a ceva necunoscut, dar fără îndoială mai bun, fiind interzis, este dominantă. Acolo este altceva, mai mult, altfel, este mărirea. Descoperirea goliciunii nu este doar actul în sine, palpabil, al cunoaşterii, al pierderii inocenţei. Este aşezarea într-un spaţiu ce ne face egali. Chiar cu Divinitatea. Dar este actul pur şi primordial al trădării faţă de «celălalt». Fie acesta şi Dumnezeu. Încălcînd o lege, a fructului oprit, să spunem, aburul puterii îţi învăluie mintea. Şi bagă în ceaţă cuvîntul, luciditatea, moralitatea. Pe «celălalt» îl coborîm, culcăm verticala pe orizontal. Sîntem în acelaşi plan. Egali. Deci, de acum, puternici. Cumplită povară, în esenţă, Puterea pentru om”, spune Marina Constantinescu în „Putere și Neputinţă”, un eseu care deschide albumul de fotografie „Coriolanus”, semnat de Mihaela Marin.

Tot atunci, după primele reprezentații de la sala din Grădina Icoanei, fotograful Mihaela Marin a început, împreună cu regizorul spectacolului, proiectul editorial al albumului de fotografie dedicat spectacolului „Coriolanus”. Alexandru Darie a apucat să vadă draftul final, în format electronic, al acestui album pe care și l-ar fi dorit cât mai grabnic finalizat.

„A fost cea mai dificilă dintre întreprinderile mele editoriale de până acum. Mă bucur, însă, că am făcut o promisiune și am reușit să mă țin de cuvânt. «Coriolanus» este un vârtej. O furtună. Un uriaș cântec de lebădă. Mi-aș fi dorit foarte tare să nu fie așa: un cântec de lebădă. Mi-aș fi dorit să fie un cadou pentru Ducu, și nu un «in memoriam»”, spune Mihaela Marin.

După premiera absolută cu „Coriolanus”, criticul Doina Papp a început lucrul la volumul despre „spectacolele de poveste” ale lui Alexandru Darie, care urma să fie lansat la proiectata aniversare din FNT 2019.

„… Și dacă un artist e suma operelor sale, Alexandru Darie este suma spectacolelor sale. Fiecare dintre acestea reprezintă o părticică din viața sa și a teatrului pe care l-a slujit cu patimă. Căutând pe scenă adevăruri ascunse în oameni și fapte el s-a căutat în fond pe sine. Pe omul Darie, pe artistul care e și nu e întotdeauna de acord cu omul”, spune Doina Papp.

Evenimentul este programat pe 20 octombrie, de la ora 12.00, în Sala Mare a HUB-ului FNT (ARCUB – Hanul Gabroveni).

Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru va avea loc în București, în perioada 18 – 27 octombrie

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata