Momentele de neuitat ale Cupei Mondiale 2010

– De la psihodrama francezilor, la lacrimile ghanezilor, de la capriciosul balon Jabulani, la „golul” lui Lampard, nevalidat, Mondialul-2010 a oferit imagini care vor rămâne în memorie. Iată o selecţie, realizată de Agenţia France Presse.

1. Primul gol al Bafana Bafana

Era aşteptat Pienaar, dar a fost Tshabalala cel care a deschis scorul pentru primul meci al Bafana Bafana şi a înaripat speranţa întregii naţiuni în culorile curcubeului. Dar realitatea din teren îi trezeşte pe sud-africani, iar Marquez egalează pentru Mexic (1-1). Visul va fi definitiv spulberat o dată cu al doilea meci şi corecţia adusă de Uruguay (3-0). După un succes pentru nimic contra Franţei (2-1), Africa de Sud va deveni prima ţară gazdă eliminată din primul tur al Mondialului.

2. Eliminarea Italiei

Marcello Lippi se gândea să aplice aceeaşi reţetă pentru a reedita succesul din 2006: să acorde încredere titularilor săi cu vârste de 30 de ani. Proastă idee, Nazionale este eliminată în primul tur al Mondialului. Căpitanul ei Fabio Cannavaro va fi prezent la finală…, dar pentru a pune în joc Cupa Mondială.

3. Criza Franţei

Zeii au căzut în cap! Finaliştii din 2006 veneau în Africa de Sud cu destule bube, de la henţul lui Henry la afaceri de moravuri. Lupta dintre ego-uri a minat vestiarul, iar o grevă de antrenament a făcut din Les Bleus râsul lumii. În Franţa, după o eliminare din primul tur, criza a fost fără precedent, ajungându-se până la preşedintele Republicii.

4. Ieşirea Braziliei

Dunga a lăsat artiştii la vestiare şi a făcut din Selecao o cameră blindată. Dar Olanda a găsit combinaţia, iar Sneijder a trimis „Auriverde” în infern, în sferturile de finală (2-1).

5. Maradona, una caldă (show-ul), una rece (rezultatul)

Diego Maradona a asigurat spectacolul, cu trabuc, ochelari de divă, declaraţii sforăitoare şi glume homofobe. Dar „El pibe de oro” nu a asigurat spectacolul pe teren, aşezându-l rău pe Messi. Şi ce s-a mai bucurat tânăra Germanie în sferturi (4-0)!

6. Puloverul albastru (violet?) al lui Loew

Germania a fost în primul rând tinereţea triumfătoare, jocul avântat spre atac şi… puloverul albastru anchior al lui Joachim Loew, devenit un alt obiect la modă la această Cupă Mondială, alături de vuvuzela.

7. Mini-jupele olandezelor

Pe 14 iunie, în timpul meciului Olanda-Danemarca, 36 de provocatoare tinere în mini-jupe orange au fost remarcate în tribune. A fost vorba de o operaţiune publicitară pusă la cale de o marcă de bere. Mai multe dintre june au fost arestate de poliţie, iar două dintre ele au fost judecate pentru… publicitate clandestină, producătorul neachiziţionând drepturile pentru a face publicitate pe site-urile Mondialului. Contravenientele au fost în cele din urmă eliberate, după plata unei cauţiuni.

8. Eşecul vedelor

Îi aşteptam pe Ribery, Messi, Rooney, Kaka, Cristiano Ronaldo, Drogba, Eto’o. A fost Mondialul unui fiasco pentru ei. Messi, considerat drept cel mai bun jucător din lume, a plecat în lacrimi în sferturile de finală.

9. Vuvuzela

Această trompetă face parte din folclorul local. În mod ciudat, în vremuri normale, în campionatul sud-african, ele nu răsună timp de 90 de minute, lăsând loc cântecelor. Nu şi la Mondiale, unde zumzăitul lor asurzitor a distrus orice ambianţă, la fel pe toate stadioanele.

10. Caracatiţa Paul

Cum o fi devenit această creatură Starul Mondialului? Din acvariul din Germania, predicţiile sale au fost urmărite „en mondovision”! Chiar şi Shakira a spus că este fericită cu acest pronostic pentru finală…

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata