Mona Pivniceru: În realitate, Guvernul vrea să reducă pensiile cu 30%

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, acuză Guvernul că încearcă să opereze pentru pensionari o reducere reală de 30% din drepturile băneşti, respectiv 15% consecinţă a diminuării valorii punctului de pensie şi 15% prin dispoziţii exprese ale ordonanţei care îşi propune diminuarea veniturilor provenite de la bugetul de stat.

Mona Pivniceru spune că, deşi prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat 12/2010 s-a stabilit valoarea punctului de pensie la 732,8 lei, prin ordonanţa în discuţie, începând cu 1 iunie, adică acelaşi an bugetar, valoarea punctului de pensie s-a diminuat la 622,9 lei ceea ce înseamnă o reducere a cuantumului pensiei cu 15%, pe lângă procentul de diminuare de 15% reglementat separat în ordonanţă.

Judecătoarea atrage atenţia că o astfel de măsură înseamnă retroactivitatea legii, o dublă diminuare şi „crearea unei insecurităţi juridice a condiţiei financiare a bugetarilor supuse discreţionarului executiv”.

De asemenea, preşedintele AMR susţine că nu toţi bugetarii vor suporta efectele, deoarece veniturile unora dintre ei nu se vor diminua egal cu cele ale celorlalţi salariaţi ai statului.

Mona Pivniceru mai atrage atenţia asupra faptului că, potrivit guvernanţilor, justiţia trebuie să respingă acţiunile tuturor celor care contestă diminuările salariale pentru a nu fi acuzată ea de incapacitatea României de a plăti pensiile şi salariile.

Ea menţionează că poate că ar fi bine ca guvernul să se gândească la acordarea magistraţilor, pe timpul crizei, a dreptului la iniţiativă economică, drept care nu a există în statutul lor, dându-se astfel posibilitatea legală de a-şi completa veniturile pe timp de criză, fără a afecta bugetul statului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata