Moneda euro şi bursele europene în creştere, după anunţarea planului UE

Mega-planul de sprijinire a statelor din zona euro aflate în dificultate, în valoare de până la 750 de miliarde de euro, a provocat, luni la prânz, euforie pe bursele europene, iar moneda euro şi-a recâştigat vigoarea, transmite AFP.

Toate pieţele financiare europene şi-au accelerat tendinţa de creştere înregistrată la deschiderea şedinţei de luni, 10 mai, acumulând creşteri cuprinse între patru şi peste 11 procente, după căderea de săptămâna trecută, în timp ce moneda euro a revenit deasupra pragului de 1,30 dolari.

În jurul orei 10.00 GMT, bursa de la Paris era în creştere cu 8,24 procente, Lisabona – 9,77 la sută, Milano – 9,57 la sută, Amsterdam – 5,78 la sută, Londra – 5,06 la sută şi Atena – 10,80 la sută. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la bursa de la Madrid – 11,79 la sută. Indicele bursier pan-european Eurostoxx 50 a înregistrat o creştere de 8,49 la sută.

Anterior, bursele asiatice au fost primele care au salutat planul european. Bursa de la Tokyo, principala piaţă bursieră asiatică, a închis şedinţa în creştere cu 1,60 procente, Sydney – 2,35 la sută, Taipei – 1,29 la sută şi Hong Kong – 2,54 la sută.

De asemenea, luni dimineaţă, euro a revenit deasupra pragului de 1,30 dolari, ajungând la 1,3014 dolari, faţă de valoarea de 1,2759 dolari înregistrată vineri seară. Moneda unică a atins joia trecută cel mai scăzut nivel de după luna martie 2009, fiind cotată la 1,2523 dolari, din cauza temerilor legate de răspândirea problemelor financiare ale Greciei la alte ţări din zona euro.

În plus, mega-planul european a reuşit să calmeze şi turbulenţele de pe pieţele de obligaţiuni unde dobânzile pentru obligaţiunile de stat ale Greciei pe zece ani au înregistrat o scădere spectaculoasă. În jurul orei 10.10 GMT, dobânzile au revenit în jurul valorii de 6,8 procente, comparativ cu dobânzile de peste 12 procente înregistrate vineri seara.

Pe pieţele bursiere acţiunile băncilor, care au scăzut puternic săptămâna trecută, au profitat şi ele de relansare, în unele cazuri fiind înregistrate creşteri de peste 20 la sută.

La bursa de la Paris, acţiunile Societe Generale au înregistrat o creştere de 21,50 la sută, iar titlurile Credit Agricole au crescut cu 21,19 la sută. Similar, la bursa de la Frankfurt, acţiunile Deutsche Bank au înregistrat o creştere de 10,06 la sută, iar acţiunile Commerzbank au crescut cu 8,54 la sută. La bursa de la Madrid, acţiunile Santander au înregistrat o creştere de 20,01 la sută, iar titlurile BBVA au crescut 19,79 la sută.

În noaptea de duminică spre luni, la Bruxelles, la sfârşitul a 11 ore de negocieri, miniştrii de Finanţe din UE s-au pus de acord cu privire la punerea la punct a unui plan istoric de salvare, în valoare de până la 750 de miliarde de euro, pentru a ajuta statele din zona euro. Suma menţionată include atât împrumuturi şi garanţii pentru statele zonei euro, cât şi împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

În plus, pentru a-şi demonstra disponibilitatea şi a limita speculaţiile, Portugalia şi Spania s-au angajat luni dimineaţa să adopte măsuri suplimentare pentru a-şi reduce deficitul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata