Moneda unică europeană ar putea dispărea în următorii cinci ani

Moneda unica europeană ar putea dispărea în următorii cinci ani, dacă actuala componenţă a zonei euro se va păstra, conform unui sondaj al economiştilor britanici, publicat de Sunday Telegraph.

Din cei 25 de economişti care au realizat sondajul, 12 estimează că zona euro nu va supravieţui în actuala formă, în timp ce opt consideră contrariul, iar cinci sunt indecişi.

Doi dintre cei opt analişti care estimează că moneda unică va rezista au declarat că această estimare se va îndeplini doar dacă cel puţin un membru al zonei euro va intra în incapacitate de plată a datoriilor. Andrew Lilico, economist şef la institutul de cercetare Policy Exchange, a declarat că există ‘şanse zero’ ca zona euro să supravieţuiască în actuala componenţă.

Grecia va intra în mod sigur în incapacitate de plată. Există întrebarea dacă va trece printr-un fel de revoluţie sau lovitură de stat. Cred că există o probabilitate de unu la patru ca acest lucru să se producă în următorii cinci ani’, a adăugat el.

Douglas McWilliams, analist economic la Centre for Economics and Business Research, crede că moneda europeană ‘ar putea să nu mai supravieţuiască săptămâna viitoare’. David Blanchflower, profesor la Dartmouth College şi fost membru al Bank of England, consideră că ‘implicaţiile politice ale dezintegrării euro sunt greu de anticipat’, observând că ‘germanii se opun să plătească datoriile altora şi ar putea chiar să se retragă din zona euro”.

Patru dintre economiştii intervievaţi au declarat ca, în pofida aşteptărilor ca Grecia sau alte economii cu probleme să fie nevoite să părăsească zona euro, cel mai probabil este ca Germania să facă acest lucru.

‘Este posibil ca Germania să plece. Este posibil ca alte ţări din Europa Centrala şi de Est – şi Danemarca – să intre în zona euro. Este posibil să existe mai multe categorii de state membre ale UE şi un mecanism de intrare şi ieşire din zona euro. Cred că proiectul va rezista, dar nu în actuala formă’, apreciază Peter Warburton, analist la firma de consultanţă Economic Perspectives.

Tim Congdon, economist la International Monetary Research, crede că Grecia, Portugalia şi probabil Irlanda ar putea părăsi zona euro, iar uniunea monetară s-ar putea dezintegra din cauza ‘fricţiunilor tot mai mari între Franţa şi Germania’‘.

Temerile legate de viitorul euro au dus la crearea unui mecanism de susţinere din partea UE şi FMI, în valoare de 750 de miliarde de euro, pentru prevenirea crizelor financiare în zona euro. Deşi iniţial înfiinţarea acestui fond a sporit încrederea pieţelor, euro s-a depreciat din nou, nefiind susţinut puternic de politicieni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata