Monedele dacice recuperate de autorităţi din Italia, descoperite în urma unei licitaţii pe internet

Cele 27 de monede dacice recuperate de autorități din Italia și prezentate luni la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) au fost descoperite în urma unei licitații pe internet, au declarat într-o conferință de presă persoanele implicate în această amplă anchetă.

Readucerea în ţară a 27 monede de aur dacice de tip Koson reprezintă rezultatul a aproape doi ani de muncă, la care au participat magistraţi de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, ofiţeri de poliţie, funcţionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi experţi de la Muzeul Naţional de Istorie a României, precum şi omologii lor din Italia. Lotul monetar provine dintr-un tezaur de monede Koson sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia şi a fost depus, pentru examinare, în Tezaurul Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

Tot luni, au fost prezentate şi cele 138 de monede de aur de tip Koson recuperate recent de pe teritoriul satului Ocolişul Mare, judeţul Hunedoara, care vor fi aduse la Muzeul Naţional de Istorie a României, în vederea efectuării unor expertize.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a spus că acţiunea de recuperare a monedelor dacice din Italia a început după ce au fost descoperite „două-trei monede” de acest tip, scoase la licitaţie pe internet. Potrivit acestuia, după descoperirea obiectelor, a fost transmisă o cerere de comisie rogatorie internaţională.

Anchetatorii au descoperit, cu timpul, că de fapt aceste câteva monede făceau parte dintr-un grup de 36, vândute în licitaţii, internaţional. În total, 27 dintre aceste monede au fost recuperate de la fiecare cumpărător în parte, cu ajutorul unei case de licitaţii din Italia. Restul de 9 monede de acelaşi tip urmează să fie recuperate, după ce va fi clarificată situaţia lor.

Cătălin Chiriac, ataşat afaceri interne la Ambasada României de la Roma, a declarat că respectiva casă de licitaţie care a ajutat la recuperarea monedelor a făcut acest lucru fără a solicita bani, un caz pe care l-a calificat ca fiind „un lucru excepţional”.

Potrivit celor prezenţi la conferinţa de luni, lotul de monede dacice era în atenţia poliţiei internaţionale de zece ani.

De asemenea, Augustin Lazăr a amintit că cele 138 de monede de aur de tip Koson au fost recuperate recent de pe teritoriul satului Ocolişul Mare datorită unor copii care se jucau în zona în care acestea erau ascunse. Potrivit autorităţilor, acest lot ar fi fost ascuns şi pregătit „pentru export ilegal”. „Noi ştim cine a luat acel lot”, a afirmat Lazăr. Cele 138 de monede vor fi supuse unor expertize, pentru a se stabili cărui tezaur aparţin.

„Speranţa pentru viitor sunt copiii care au anunţat autorităţile. Avem copii care sunt mult mai maturi şi mai responsabili decât mulţi adulţi”, a declarat Dimitrie Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.

Conform directorului Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu, monedele de aur de tip Koson, realizate de daci, ar fi fost emise pentru plata unor mercenari „într-un război care nu a mai avut loc”. Acţiunea de recuperare de luni face parte dintr-o serie mai amplă.

Până în prezent s-au desfăşurat 11 operaţiuni de recuperare şi repatriere a brăţărilor de aur dacice (patru în 2007, una în 2008, una în 2009, una în 2011, două în 2012 şi două în 2013), având ca obiect piese de patrimoniu repatriate prin aplicarea convenţiei UNIDROIT, din Franţa, Elveţia, Germania, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii şi Germania.

Potrivit MNIR, ca urmare a acestor acţiuni, patrimoniul cultural naţional a fost reîntregit cu următoarele bunuri: 13 brăţări dacice regale de aur, cântărind 12,633 kg, 1.024 monede de aur de tip Koson, 204 monede de tip Koson din argint, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale reale şi fantastice. Acestora li se adaugă alte 33 monede greceşti de aur de tip Lysimachos, emişi în secolele II-I î.Hr., la Tomis şi Callatis, un depozit de unelte şi arme din fier, precum şi 3.663 monede din argint şi bronz, recuperate de autorităţile judiciare pe teritoriul României, între anii 2009 şi 2014.
Expertizele s-au realizat şi într-o serie de laboratoare specializate din Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Statele Unite ale Americii.

Cele două loturi de monede din aur dacice recuperate recent din Italia şi din judeţul Hunedoara sunt alcătuite numai din stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 î.Hr.), unul dintre urmaşii lui Burebista. Monedele regelui Koson sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele şi titlul suveranului emitent. Ele au fost emise în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia.

Monedele recuperate vor fi prezentate publicului român în expoziţie temporară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata