Moody’s a revizuit în creştere, de la negativă la stabilă, perspectiva ratingului „Baa3” atribuit României

Moody’s Investors Service a revizuit în creştere, de la negativă la stabilă, perspectiva ratingului „Baa3” atribuit României şi a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung şi scurt la „Baa3/P-3”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Decizia vine ca urmare a aşteptărilor agenţiei că îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici ai României în 2013 se va menţine şi a reducerii riscurilor la dresa perspectivelor de creştere a economiei şi de finanţare externă, datorită redresării zonei euro, cu care ţara noastră are strânse legături.

Plafoanele pentru obligaţiunile în monedă locală, depozitele bancare şi datoriile pe termen lung în valută rămân la „A3” în timp ce plafonul pentru depozitele bancare pe termen lung în valută rămân la „Baa3”. Plafoanele pentru datoria pe termen scurt în valută şi depozitele pe termen scurt în valută se menţin la „P-2” şi, respectiv, „P-3”, se arată în raportul Moody’s.

Confirmarea ratingurilor României este determinată de sprijinul probabil la creşterea PIB-ului furnizat de majorarea exporturilor şi de absorbţia fondurilor UE, deşi avansul cererii şi al creditării pe plan intern ar putea rămâne pe termen scurt sub nivelul înregistrat înaintea crizei, susţine agenţia de evaluare financiară.

De asemenea confirmarea ratingului intervine după reducerea deficitului fiscal şi a nivelului moderat al datoriei guvernamentale, care atenuează unele din riscurile provocate de dependenţa guvernului de datoria în valută pentru îndeplinirea necesităţilor de finanţare.

Accesul României la finanţarea multilaterală scade riscurile la adresa capacităţii de rambursare a datoriilor externe ce pot veni ca urmare a turbulenţelor de pe pieţele internaţionale, consideră agenţia de evaluare financiară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata