Moody’s revizuieşte în scădere ratingurile unor bănci din Grecia

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a efectuat unele acţiuni de rating asupra ratingurilor pentru depozite şi credite pentru nouă bănci din Grecia, după ce luni, 14 iunie,  a coborât ratingul suveran al Greciei cu patru trepte, de la ‘A3’ până la ‘Ba1’, calificativ care plasează Grecia în categoria speculativă pentru un risc de nerambursare a datoriei sale publice, informează un comunicat al agenţiei de rating.

De asemenea, Moody’s a retrogradat şi ratingul pe termen scurt al Greciei până la ‘Not-Prime’ de la ‘Prime-1’. Perspectiva asociată tuturor acestor ratinguri este stabilă.

Ratingul pentru soliditate financiară BFSR (care reprezintă o măsură a solidităţii financiare proprii a unei bănci, fără suportul acordat de un sprijin din afară) al celor nouă bănci nu este afectat de acţiunile de rating ale Moody’s.

În cazul National Bank of Greece SA, ratingurile pentru depozite şi datorii a fost retrogradat de la ‘Baa2/Prime-2’ la ‘Ba1/Not-Prime’.

Pentru EFG Eurobank Ergasias SA, Moody’s a coborât ratingurile pentru depozite şi datorii la ‘Ba1/Not-Prime’, de la ‘Baa3/Prime-3’.

Pentru Alpha Bank AE, Moody’s a coborât calificativele pentru depozite şi datorii la ‘Ba1/Not-Prime’, de la ‘Baa3/Prime-3’.

Pentru Agricultural Bank of Greece SA, Moody’s a coborât ratingurile pentru depozite şi datorii la ‘Ba2/Not-Prime’, de la ‘Baa3/Prime-3’.

Pentru Emporiki Bank of Greece SA, ratingurile pentru depozite şi datorii a fost retrogradat la ‘Baa3/Prime-3’, de la ‘Baa2/Prime-2’.

Pentru General Bank of Greece SA, Moody’s a coborât ratingurile pentru depozite şi datorii la ‘Baa3/Prime-3’, de la ‘Baa2/Prime-2’.

Moody’s a confirmat ratingurile pentru depozite şi datorii pentru Piraeus Bank SA la ‘Ba1’ şi pentru Attica Bank SA la ‘Ba2’. În plus, agenţia a plasat sub revizuire, cu o direcţie nesigură, ratingul ‘Baa2’ pe termen lung pentru depozite al Marfin Egnatia Bank SA în timp ce calificativul pe termn scurt ‘Prime-2’ a fost plasat sub revizuire pentru o posibilă retrogradare.

Revizuirea în scădere de către Moody’s a ratingului suveran al Greciei a determinat agenţia să-şi reducă estimarea privind capacitatea executivului elen de a sprijini sistemul bancar din Grecia, în concordanţă cu schimbarea ratingului suveran.

Moody’s utilizează un ‘indicator sistemic de sprijin’ ca o ancoră pentru măsurarea capacităţii ţării de a sprijini sistemul său bancar în caz de nevoie şi este utilizat de agenţie pentru a atribui băncilor ratingurile pentru depozite şi datorii. În cazul Greciei, indicatorul sistemic de sprijin rămâne poziţionat cu o treaptă peste ratingul suveran.

Raţionamentul pentru menţinerea indicatorului sistemic de sprijin al Greciei este determinat de angajamentul autorităţilor elene şi europene de a sprijini sistemul bancar din Grecia printr-o serie de instrumente financiare şi non-financiare, care pot fi desfăşurate pentru bănci.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata