Mormântul regilor, proprietate a Franței în Ierusalim, își redeschide porțile pentru vizitatori

Mormântul regilor, un sit arheologic vechi de 2.000 de ani, ce a constituit obiectul unor controverse religioase și politice în zona estică a Ierusalimului, a fost redeschis, joi, de statul francez, după zece ani de când și-a închis porțile pentru vizitatori, potrivit Le Figaro.

Monumentul sculptat în stâncă va putea fi vizitat de turiști doar de două ori pe săptămână, iar doritorii trebuie să se înscrie în prealabil, arată Consulatului francez. Accesul la morminte este restricționat din motive de securitate, dar turiștii pot admira băile ritualice și friza exterioară.

Redeschiderea sitului a fost marcată de vizita a aproximativ 30 de persoane, majoritatea fiind evrei ultra-ortodocși ce voiau să se roage, cei prezenți fiind supravegheaţi de poliție. Evreii ultra-ortodocși contestă dreptul statului francez asupra sitului arheologic și denunță regula privind accesul limitat.

În urmă cu patru luni, evreii ultra-ortodocși au încercat să pătrundă în situl arheologic pentru a se ruga, fără a-și face rezervările necesare.

Totodată, arheologii se tem că situl este privit mai mult ca un lăcaș de cult, în detrimentul cercetărilor științifice.

Mormântul Regilor trebuia să fie deschis în luna iunie, dar tentativa a eșuat.

Monumentul constituie un exemplu remarcabil de arhitectură funerară romană, adăpostind, în trecut, sarcofage.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata