Moţiunea a picat. „Nu este o surpriză”, spun analiştii politici

– Parlamentul a respins marţi moţiunea cenzură ”Opriţi genocidul social!”, înregistrându-se 228 de voturi ”pentru” şi 197 de voturi ”împotrivă”. Pentru ca moţiunea de cenzură să fi fost adoptată erau necesare 236 de voturi ”pentru”.

– Respingerea moţiunii de cenzură înseamnă că proiectul de lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, care reduce pensiile cu 15% şi salariile bugetarilor cu 25% a fost adoptat.

”Nu este o surpriză pentru mine. Încă de ieri am dat un pronostic că această moţiune de cenzură va fi respinsă de Parlament. Am avut dreptate. În plus, trebuie spus faptul că votul strâns  azi (marţi -n.r.) nu modifică nimic datele problemei”, a declarat analistul politic Dorel Şandor.

”Am remarcat un lucru important – PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile, majoritatea, sunt mai puţini în Parlament decât cei care li se opun. Chiar dacă moţiunea de cenzură nu a trecut, PSD, PC şi PNL au obţinut un scor bun, care nu ar fi fost posibil fără votul unor parlamentari de la putere. Este prima lecţie a zilei de azi – un număr de parlamentari PDL au votat împotriva propriului Guvern, fiindcă ei au fost aleşi în colegii şi le este teamă că nu vor mai primi un alt mandat”, a comentat analistul politic Bogdan Teodorescu.
Acesta a subliniat şi faptul că presiunea protestatarilor, mai ales cea a pensionarilor ”va avea mereu o importanţă covârşitoare”.

 

Dezbaterea moţiunii de cenzură – un meci între susţinătorii puterii şi cei ai opoziţiei

Dezbaterile pe marginea moţiunii de cenzură iniţiate de PSD+PC s-au desfăşurat, marţi, în plenul Parlamentului, sub semnul unei dispute directe între susţinătorii puterii şi cei ai opoziţiei.

Cele două tabere de susţinători, aflate în balcoanele sălii, au fost aşezate, în funcţie de simpatii – cei ai opoziţiei aflându-se în partea dreaptă a sălii, în dreptul PNL şi PSD, în timp ce simpatizanţii puterii în partea stângă, în dreptul deputaţilor şi senatorilor arcului guvernamental.

Opoziţia a avut parte de mai mulţi susţinători şi mai vocali, în timp ce ceilalţi au preferat mai mult să aplaude în timpul discursurilor liderilor politici pe care i-au susţinut.

Şedinţa de plen reunit a început cu o întârziere de aproximativ 30 de minute şi cu o serie de intervenţii pe procedură, social-democratul Marian Săniuţă alegând să aducă un omagiu Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu, la împlinirea a 121 de ani de la moartea sa. El a citit şi o strofă din poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” a lui Mihai Eminescu.

Moţiunea a fost prezentată de senatorul PSD Dan Şova, care a stârnit aplauze şi scandări din partea invitaţilor, în momentul în care a cerut demisia Guvernului.

Atmosfera s-a tensionat în momentul în care premierul a început să-şi susţină pledoaria, referitoare în primul rând la pensiile de lux ale parlamentarilor.

În acel moment, protestatarii au început să huiduie, să fluiere şi să strige „Ruşine!”, „Hoţii!”, „Demisia!„. Mai mult, ei au afişat lozinci împotriva Guvernului, dar şi a preşedintelui Traian Băsescu, precum „Acarienii portocalii!”, „Ruşine, Boc!” sau „Votaţi moţiunea!”.

Pe lângă sindicalişti au protestat şi reprezentanţii Miliţiei Spirituale, care au afişat la rândul lor o serie mesaje la adresa Executivului, precum „Guvernul Boc, o metaforă a morţii”, „Acceptaţi războiul în care mor soldaţi români, dar nu acceptaţi revolte pentru un trai mai bun” sau „Anarhiştii rup tastatura, pensionarii refuză dictatura”.

În acest context, discursul premierului a fost întrerupt de mai multe ori, însă el nu s-a arătat intimidat şi a continuat să vorbească de la tribună.

Plenul a fost întrerupt şi de nenumăratele drepturi la replică, senatorul PNL Mircea Diaconu remarcând că dezbaterile s-au transformat într-un festival interminabil, etern, de acuze reciproce.
Nici parlamentarii puterii nu au rămas netaxaţi în timpul intervenţiilor lor în plen, protestatarii scandând „Trădătorilor!”.

Mai mult, majoritatea deputaţilor şi senatorilor PSD şi PNL au ales să părăsească şedinţa în jurul prânzului pentru a merge la masă sau pentru a sta pe holuri la discuţii, când de la tribună făceau declaraţii parlamentarii puterii.

În acelaşi timp, cei mai mulţi parlamentari care susţin Guvernul stăteau în bănci, preocuparea lor de bază fiind laptopurile, telefoanele mobile sau discuţiile cu colegii.
Şi premierul Emil Boc şi-a luat mai multe pauze în timpul dezbaterilor, la două dintre ele mergând în cabinetul preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, chiar în timpul în care preşedintele PNL, Crin Antonescu, critica dur Guvernul.

Dezbaterile nu au avut pe fundal doar huiduielile sindicaliştilor din interiorul şi exteriorul Parlamentului, ci şi o serie de incidente, în unele fiind implicaţi SPP-iştii premierului. Un alt incident a fost generat de parlamentarii PSD, care l-au acuzat pe un poliţist că îi filmează pe protestatari pentru a exercita presiuni asupra acestora. Incidentul a fost aplanat după ce camera de filmat a fost confiscată, secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu, convocându-l pe poliţistul protestatar la discuţii despre incident.

Discuţii au avut loc şi în afara săli de plen, parlamentarii ieşind în grupuri mici în funcţie de simpatii, vorbind, cel mai probabil, despre modul în care îşi vor exercita votul cu privire la moţiune. Unii dintre ei au făcut chiar scurte declaraţii în faţa jurnaliştilor, printre aceştia şi miniştrii Elena Udrea sau Radu Berceanu.

Dincolo de lupta dintre cele două tabere ale simpatizanţilor a existat şi o dispută directă între parlamentari, care şi-au adus reciproc acuzaţii şi jigniri. Radu Berceanu, într-un schimb dur de replici cu Ludovic Orban, a avut parte şi de un element de recuzită inedit, fiindu-i pus pe pupitrul tribunei de la care a vorbit o hârtie igienică.

La dezbaterea moţiunii de cenzură, mobilizarea miniştrilor Cabinetului Boc a fost exemplară, toţi reprezentanţii Guvernului prezentându-se la dezbateri. Doar ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a ales să nu stea la prezidiu, ci în sală, alături de colegii săi independenţi.

Măsurile de securitate au fost sporite, apelându-se la împrejmuirea zonei din faţa biroului preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, dar şi din faţa unei intrări în sala de şedinţe.

De altfel, parlamentarii opoziţiei au acuzat în mod repetat măsurile de securitate instituite în clădirea Legislativului, cerându-i în premierului „să-şi retragă gorilele”.

În cele din urmă, după mai bine de opt ore de dezbateri, moţiunea de cenzură a fost respinsă de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 228 de voturi pentru şi 197 împotrivă.

Citește și
1 Comentariu
  1. pensionar spune

    DACA POPORULUI ROMAN II PLACE DICATATURA SI MERSUL LA BISERICA, ASTA E REZULTATUL MOTIUNI.SUNTEM POPOR FARA AMBITIE, NE PLACE SA FIM CALCATI IN PICIORE DE DICTATORUL BASESCU .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata