Motivare instanţă: Adrian Duicu şi-a folosit influenţa politică din cancelaria prim-ministrului

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi-a folosit influenţa politică chiar din cancelaria sau biroul premierului Victor Ponta asupra şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pentru numirea lui Ștefan Ponea într-o structură de conducere din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Informaţia apare în motivarea deciziei luate de Curtea de Apel Bucureşti prin care Adrian Duicu, Ștefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, şi Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, au fost arestaţi preventiv.

Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu a făcut demersuri la MAI pentru menţinerea lui Ștefan Ponea ca şef al IPJ Mehedinţi sau chiar numirea acestuia la conducerea unei structuri din MAI.

În schimb, poliţistul i-a promis lui Duicu că îl va scăpa de un dosar de incompatibilitate deschis de ANI, apelând la cunoştinţele sale din domeniul judiciar.

Astfel, după ce Curtea de Apel Craiova a anulat, pe 21 martie 2013, raportul ANI ce îl declara incompatibil pe Duicu, acesta a luat legătura cu adjunctul secretarului de stat MAI, Dumitrescu Doru, căruia i-a comunicat pe data de 13 iunie: „mă duc la premier dimineaţa şi o să-l pun şi pe premier să sune că eu vreau să-l stabilizez p’acesta bine acia”.

„La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Ștefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ștefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ștefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ștefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord.

În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ștefan”, susţin procurorii DNA.

Apoi, Adrian Duicu l-a sunat pe Ștefan Ponea comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Petre Tobă: „Ție ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci şi i-am spus: nu pleacă de aiciea… ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo… deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata