Mugur Isărescu: S-a spus că există bani de pensii, dar ei nu sunt

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a reiterat marţi, 18 mai, avertismentele Băncii Naţionale privind creşterile salariale peste productivitate, care au dus la dispariţia banilor din fondul de pensii.

„S-a spus tot timpul: avem bani în bugetul de pensii, dar ei nu erau. BNR a avertizat permanent că toate creşterile salariale au fost dincolo de productivitate şi că, odată, mai devreme sau mai târziu, corecţia va apărea”, a arătat Isărescu.

Acesta a spus că există o percepţie greşită în piaţa că sunt bani şi chiar dacă există părerea că statul are bani, aceştia nu pot fi folosiţi oricum.

Chiar dacă sunt bani, aşa în general, nu sunt bani pentru finanţarea deficitului bugetar”, a subliniat guvernatorul BNR.

România ar trebui să împrumute anul acesta, în condiţiile unui deficit bugetar de 6,8 % din PIB, circa opt miliarde euro, ceea ce ar duce datoria publică la aproximativ 37 % din PIB, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

Noua ţintă de deficit bugetar discutată cu Fondul Monetar Internaţional este de 6,8 %, iar creşterea economică de zero la sută.

Conform datelor provizorii ale MFP, execuţia bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului s-a încheiat cu un deficit estimat de 8,22 miliarde lei, sub limita ţintei de deficit, în sumă de 8,25 miliarde lei, prevăzută în Aranjamentul Stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.

Cheltuielile de personal au fost inferioare cu 8,7 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata