Munca de acasă – tendinţă pe piaţa muncii sau doar o metodă de supravieţuire a companiilor mici?

Specialistii vorbesc de un trend al viitorului, pentru ca, spun ei, lucratul de acasa va deveni incet-incet nu numai o metoda de a elimina o groaza de costuri, ci va insemna si siguranta unui loc de munca si folosirea la maximum a potentialului tehnologic din vremurile noastre. Munca de acasa poate fi o alternativa pentru companiile mici si mijlocii care activeaza in servicii IT, publicitate, PR, avocatura sau traduceri, scrie Incont.ro.

Primul lucru peste care trebuie sa trecem este si aici, ca si in multe alte cazuri, mentalitatea romanilor. Multi considera lucratul de acasa mai mult sau mai putin rusinos. Nu esti inchis intr-un birou 8 ore pe zi, nu ai colegi, nu ai un sef.

„Acest fenomen, desi venit din vest, se intampla deja in Romania. Societatile evoluate nu considera munca la domiciliu o noua metoda de evaziune. Este o realitate a societatii moderne, iar tarile europene au inteles ca in urmatorii ani piata muncii va trebui sa se adapteze conditiilor si o schimbare in acest sens va fi lucrul de acasa ”, a spus pentru Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Lucratul de acasa poate fi cu adevarat o alternativa de a taia costurile fixe si, totodata, de a pastra oamenii. Iata si un exemplu:

„Din cauza crizei am preferat sa adopt o varianta folosita in strainatate, teleworking-ul, prin care in loc sa renunt la angajatii mei, am redus costurile fixe (chirie, lumina, cablu, costuri de transport, internet) si sa-mi pastrez oamenii. Oameni care lucreaza in formula teleworking de acasa.

Eu dau o tema, un deadline, facem conferinte prin internet, iar productivitatea este mai buna si costurile s-au redus, in asa fel incat acum pot pastra aceasta companie care este un IMM si pot spune ca nu ma afecteaza criza asa cum se prevedea in 2008 cand aveam sediu si angajatii la sediu”, a povestit Elena Mihalcea, proprietara unei agentii de relatii publice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata