Municipiul Iaşi devine, timp de cinci zile, capitala culturală a cinematografiei româneşti

45

Municipiul Iaşi devine, timp de cinci zile, capitala culturală a cinematografiei româneşti, cu prilejul organizării, în perioada 4-8 mai, a celei de-a şaptea ediţii a Serilor Filmului Românesc, festival la care invitat special este actorul Mircea Diaconu.

„Peste 60 de invitaţi vor veni în perioada 4-8 mai la Iaşi. Sunt peste 35 de producţii cinematografice, se vor desfăşura pe lângă vizionările propriu-zise 35 de evenimente. E o ediţie ce oferă Iaşiului un produs cultural prin tot ceea ce am încercat noi să oferim publicului. Practic asta aduce”, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele festivalului Serile Filmului Românesc, Andrei Giurgia.

Conform acestuia, la a şaptea ediţie a Serilor Filmului Românesc va fi organizată o retrospectivă a celor mai bune filme în care Mircea Diaconu a avut roluri „memorabile”.

„Festivalul este o surpriză foarte plăcută pentru mine. Nu mi s-a mai întâmplat să se prezinte o selecţie a filmelor mele. Mă bucur că se întâmplă lucruri de tipul acesta prin România. Filmul e o bucurie pentru actor. El e în cutie şi se difuzează. Acum actorul este în sală şi filmul merge. Ceea ce la teatru nu se poate”, a spus Mircea Diaconu.

Prezent la eveniment,  Alexandru Giboi, a subliniat rolul culturii şi importanţa promovării valorilor în societatea actuală.

„În cei trei ani de când sunt în Agerpres am avut ocazia să cresc uşor, uşor proiecte importante, frumoase şi pozitive. Noi, la Agerpres, suntem foarte mândri de faptul că încercăm să promovăm tot ce înseamnă lucrul bun şi frumos şi să aducem plus valoare societăţii în care trăim. Prea mult vedem lucruri negative, numai nereuşite, numai eşecuri. Cred că e necesar să punem cât mai mult accent pe reuşitele noastre ca români, pe iniţiativele unor tineri care merită lăudaţi şi susţinuţi cât mai mult, din an în an. Organizatorii Serilor Filmului Românesc au început cu trei invitaţi şi au ajuns la 60”, a declarat Alexandru Giboi.

Este vorba de 80 de fotografii selectate din cele 90.000 de fotografii pe care le-am digitalizat din cele 9 milioane de fotografii pe care Agerpres le deţine în arhiva sa. Nu pot să exprim în cuvinte ce onoare, plăcere şi bucurie am să fiu parte din această istorie. Practic, cele 9 milioane de fotografii reprezintă istoria României începând din 1929. Să ai ocazia să vezi asemenea fotografii reprezintă o incursiune în timp, o explozie de emoţii„, a spus directorul Agerpres, Alexandru Giboi, într-o conferinţă de presă organizată la deschiderea festivalului de film românesc.

În cadrul manifestării, pe 6 mai, la Biblioteca Central Universitară din Iaşi va fi organizată dezbaterea „Presa şi cinematografia românească — parteneri de drum?”.

Evenimentele derulate în cele cinci zile ale Serilor Filmului Românesc vor avea loc la Galeriile „Pod Pogor”, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, la Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi, Grădina Palas şi Teatrul „Luceafărul”. Potrivit organizatorilor, intrarea este liberă la majoritatea dintre ele.

Printre peliculele care vor fi proiectate la Palas se numără producţii recente, precum „Chuck Norris vs. Comunism”, „Cel Ales” şi „Doar cu buletinul la Paris”.

Totodată, publicul cinefil va avea ocazia să adreseze întrebări invitaţilor, în cadrul fiecărei proiecţii, personalităţi precum Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Irina Margareta Nistor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News