Muscalu: Peste 370 sesizări ale Curţii de Conturi; PÎCCJ, sesizat să aloce o atenţie deosebită soluţionării

Vicepreședintele CSM, Gheorghe Muscalu, a declarat marți că a fost identificat un număr destul de mare de dosare ca urmare a sesizărilor transmise de Curtea de Conturi în perioada 2005 – 2013 și că s-a luat decizia de a fi sesizată conducerea Parchetului General pentru a acorda o atenție deosebită soluționării acestor cauze, deși Inspecția Judiciară nu a constatat deficiențe.

Secția pentru procurori a CSM a discutat marți Raportul Inspecției Judiciare având ca obiect „verificarea măsurilor luate de procurori și conducerile parchetelor în vederea soluționării dosarelor mai vechi de 1 an de la data sesizării, având ca obiect plângeri penale formulate de Curtea de Conturi a României”.

„Perioada vizată a fost 2005 — 2013. Au fost un număr de 374 de sesizări transmise de Curtea de Conturi. Până la momentul efectuării controlului respectiv, începutul acestei veri, fuseseră soluționate 136 de dosare întocmite ca urmare a sesizărilor respective, erau 238 în curs de soluționare și au mai fost soluționate pe parcursul controlului. Important este că la momentul iunie — iulie 2014 erau un număr de 67 de dosare mai vechi de un an de la momentul sesizării, celelalte fiind sub un an de la momentul sesizării, deci recente”, a afirmat Muscalu.

El a precizat că s-au făcut verificări nu numai privind modalitatea în care au fost respectate normele de procedură de către procurori în soluționarea cauzelor respective, ci și modul în care conducerile parchetelor s-au implicat ca aceste dosare să fie rezolvate cu celeritate.

„Nu au fost constatate deficiențe, dar s-a luat decizia de a sesiza conducerea PÎCCJ să aloce o atenție deosebită — prin parchetele Curților de Apel, parchetele de pe lângă tribunale, de pe lângă judecătorii, pentru că și acolo sunt cantonate astfel de cauze — soluționării cât mai grabnice a acestor cauze. De asemenea (…), s-a solicitat conducerii DNA ca la șase luni de la acest moment să realizeze o nouă verificare prin procurori anume desemnați din cadrul DNA pe dosarele aflate în lucru la structura centrală și cele teritoriale”, a mai spus Muscalu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata