Nava cu oi eşuată în Portul Midia

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa are în derulare o a doua procedură privind atribuirea contractului pentru ranfluarea navei încărcate cu peste 14.000 de oi care a eşuat în noiembrie 2019, în Portul Midia, şi totodată pentru realizarea serviciului de ecarisaj, la bordul vaporului fiind cadavrele animalelor, după ce prima licitaţie nu s-a soluţionat din cauza neîncadrării ofertelor firmelor în bugetul alocat de companie, de aproape 4 milioane de euro.

Reprezentanţi ai CNAPM Constanţa au declarat, pentru AGERPRES, că la începutul săptămânii viitoare va fi desemnat câştigătorul licitaţiei, la care participă nouă firme. În caietul de sarcini al licitaţiei, bugetul alocat pentru respectivele operaţiuni este de 19,2 milioane de lei, adică aproape 4 milioane de euro, cu un termen maxim de finalizare de 45 de zile, în condiţiile în care, în funcţie de soluţiile tehnice oferite, firmele pot termina mai repede ranfluarea şi ecarisajul.

După eşuarea navei, au fost salvate circa 250 de oi, dintre acestea în prezent fiind vii 180, animale care până în ziua în curs s-au aflat la o fermă din Nuntaşi, judeţul Constanţa.

Reprezentanţi ai asociaţiei de salvare a animalelor Arca au informat că pe 10 ianuarie preiau de la Nuntaşi cei 180 de berbecuţi care au supravieţuit, urmând să îi transporte la o fermă special amenajată, în apropiere de Bucureşti.

Conform CNAPM, luna trecută au fost finalizate operaţiunile de ecologizare a zonei din dreptul navei Queen Hind, monitorizarea efectuată continuu arătând că nu sunt probleme cu poluarea mediului.

Nava Queen Hind, încărcată cu circa 14.600 de oi, s-a răsturnat pe 24 noiembrie 2019, la plecarea din Portul Midia, scufundându-se parţial. Echipajul format din 22 de marinari sirieni a fost salvat, scoase vii de la bordul vaporului fiind, în zilele de după incident, şi câteva sute de oi.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata