Neclarităţile din ghidul solicitantului, pun piedici proiectelor de Dezvoltare a Resurselor Umane

Din cauza unor ambiguităţi din ghidul solicitantului, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi întâmpină probleme în implementarea unui proiect, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), destinat cercetătorilor post-doctorali.

Echipa de proiect se confruntă cu o problemă de interpretare a noţiunii de „cercetător post doctoral”, care nu este definită în Ghidul solicitantului. „Concret, nu este clar în ce condiţii pot participa la concursul de selecţie tinerii care au obţinut recent titlul de doctor, dar care nu au calitatea de angajat în cercetare şi nu au în momentul concursului titlul de cercetător”, a declarat senatorul Dumitru Oprea.

În acest context, senatorul ieşean, fost rector al Universităţii, a solicitat atât Directorului Autorităţii de Management, Cristina Zevedei, cât şi Ministrului Educaţiei, Daniel Petru Funeriu, să comunice modul de interpretare corectă a prevederilor menţionate din Ghidul solicitantului. În cazul în care clarificările întârzie, proiectul riscă să se împotmolească încă din prima etapă de derulare, cea de selecţie a tinerilor cercetători.

Oprea: autorităţile de management nu pot sau nu vor să găsească soluţii

Din păcate nu este singura situaţie în care textele din ghidul solicitantului creează mari probleme în implementarea proiectelor.
„Mai grav este că proiectele sunt aprobate, iar la punerea lor în practică cei de la autorităţile de management nu pot sau nu vor să găsească soluţiile pentru remedierea neclarităţilor de care se lovesc beneficiarii de fonduri”, a explicat Dumitru Oprea.

Este şi cazul proiectului pentru tinerii cercetători post-doctorali, ce ar putea fi afectat încă de la debut, pentru că lipsa clarificărilor face imposibilă selecţia grupului ţintă, de care depind celelalte etape.
„Consider că autorităţile de management şi organismele intermediare, ce au în grijă gestiunea proiectelor pe fonduri structurale, trebuie să acorde o mai mare atenţie inadvertenţelor sesizate de beneficiari şi să fie mai cooperante şi flexibile în găsirea cât mai rapidă a soluţiilor”, a specificat senatorul şi profesorul de economie Dumitru Oprea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata