Neculai Onţanu, trimis în judecată pentru luare de mită

4

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Neculai Onţanu, la data faptelor primar al sectorului 2, pentru luare de mită.

În dosar, au mai fost deferiţi justiţiei Toma Şutru (în arest preventiv), la data faptelor secretar al Consiliului local al sectorului 2, pentru luare de mită şi spălare de bani şi Loredana Radu şi Aurel Radu, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, amândoi în arest la domiciliu.

DNA precizează, într-un comunicat transmis joi, că Onţanu, în perioada 2006 — 2007, în calitate de primar, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii 18/1991, asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.

Potrivit DNA, în aceeaşi perioadă, el a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit, în mod indirect, o suprafaţă de 1.500 mp cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 — o zonă rezidenţială) şi care a fost transferată de denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat. Cele două persoane sunt Loredana Radu şi Aurel Radu.

„În baza solicitării formulate de Onţanu, la 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp cu o valoare de piaţă de 650.995 euro din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către Aurel Radu şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot, cu o valoare de piaţă de 790.500 euro către Loredana Radu. Preţul prevăzut în contractul încheiat cu Aurel Radu a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 euro). În contractul încheiat cu Loredana Radu a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preţ total 50.000 euro)”, susţin procurorii.

DNA arată, referitor la modalitatea de plată, că în ambele situaţii s-a menţionat că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.

„În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu, la indicaţia acestuia. Pentru a ascunde originea infracţională a bunului şi identitatea beneficiarului final al folosului obţinut în modalitatea descrisă mai sus, la 17 decembrie 2008, inculpata Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă, care era şi apropiat al primarului, în baza unei tranzacţii în care a fost menţionat un preţ de aproximativ 5 ori mai mic decât valoarea de piaţă a imobilului”, au reţinut anchetatorii.

De asemenea, conform DNA, Aurel Radu a cesionat, la 6 februarie 2008, dreptul de proprietate asupra terenului de 500 mp către un cumpărător de bună-credinţă cu suma de 1.400.000 euro şi a retras sumele astfel obţinute în numerar, iar apoi le-a transferat în patrimoniul unei persoane a cărei identitate nu a putut fi stabilită până în acest moment.

„În perioada 2007 — 2008, Toma Şutru, în calitate de secretar al primăriei, tot pentru a facilita procedură de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat de denunţător, a pretins şi a primit de la acesta două milioane euro. Cei doi au convenit să mascheze mita sub forma unui contract de vânzare-cumpărare pentru un teren aparţinând unei rude a inculpatului, situat într-o zonă periferică, cu regim de teren arabil şi traversat de linii de înaltă tensiune, astfel încât nu era susceptibil pentru utilizări economice„, se spune în document.

Sursa citată subliniază că cele două milioane de euro au fost transferaţi într-un cont bancar controlat de inculpat, care a realizat mai multe investiţii în România şi Spania pe numele altor persoane, cu scopul de a ascunde originea infracţională a banilor şi identitatea beneficiarului real al folosului.

DNA mai precizează că, având în vedere necesitatea de a evita ascunderea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor supuse confiscării, în cauză s-a dispus instituirea mai multor sechestre şi popriri : asupra terenului în suprafaţă de 1.000 mp din strada Barbu Văcărescu (cesionat de Loredana Radu către o rudă a sa), asupra bunurilor deţinute de Aurel Radu până la concurenţa sumei de 1, 4 milioane euro, precum şi asupra sumelor obţinute de către Toma Şutru şi transferate către rudele acestuia, precum şi veniturile obţinute în urma investiţiilor efectuate cu aceste sume.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News