Nemulţumiri ale sindicatelor din învăţământul superior

FNS Alma Mater recomandă Senatelor universitare să ignore OM 4711/23.08.2010 referitor la concedierea unor salariaţi, iar ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu să conştientizeze că stă ‘pe un butoi cu pulbere’, a declarat Anton Hadăr, preşedinte al FNS Alma Mater.

‘Biroul Executiv al FNS Alma Mater constată cu indignare politica dusă făţiş de Guvernul României împotriva învăţământului şi sănătăţii publice, domenii de importanţă strategică pentru bunăstarea României. În acelaşi timp, constatăm indiferenţa preşedintelui României faţă de aceste probleme, domnul Băsescu fiind preocupat mai mult de cât câştigă dânsul pe oră, în comparaţie cu un profesor de şcoală generală’, spune Hadăr.

În acest context, FNS Alma Mater se pronunţă împotriva promovării de ordonanţe de urgenţă şi ordine ale ministrului educaţiei discriminatorii, sfidând autonomia universitară şi dialogul social, care au ca scop disponibilizarea angajaţilor din cămine, cantine şi din bibliotecile universitare, începând cu data de 1 septembrie 2010, pentru a raporta ‘vestita’ reducere de 15 la sută şi împotriva blocării posturilor din învăţământ, fapt care conduce la îmbătrânirea personalului didactic şi nedidactic, prin imposibilitatea angajării de personal tânăr şi performant, precum şi la blocarea bunei funcţionări a sistemului.

Sindicaliştii din învăţământul superior constată, totodată că, Legea salarizării unitare nu pomeneşte absolut nimic despre suma compensatorie ce a fost acordată în 2010, sumă care cuprindea sporul de doctorat.
Eliminarea acestui spor, spun sindicaliştii, va conduce automat la reducerea salariilor cu încă 15 la sută ‘pentru cei ce au îndrăznit să muncească pentru îmbunătăţirea performanţei personale’.

În plus, noua formă a acestei legi împinge învăţământul în partea de jos a salarizării, devenind astfel un domeniu neatractiv pentru tinerii cu performanţe deosebite.
Pentru cadrele didactice din învăţământ, eliminarea celui de-al 13 salariu înseamnă diminuarea veniturilor salariale anuale cu o medie de 7 la sută, susţine Bobulescu.

Sindicaliştii sunt nemulţumişi că Ministerul Educaţiei nu a semnat contractele instituţionale cu universităţile, nici până acum, fapt care face ca finanţarea învăţământului universitar să fie nu numai o enigmă, dar să conducă şi la imposibilitatea definirii unei strategii de perspectivă a dezvoltării instituţionale. Oare universităţile din top 500 au ajuns acolo datorită unor măsuri similare luate de Ministerul Educaţiei din respectivele ţări, se întreabă liderul sindical.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata