Ni se restrâng temporar drepturile, pe motiv de „dezastru naţional”. Specialiştii constituţionali: „Se poate ajunge la dictatură”

– Guvernul s-a blindat faţă de previzibila atacare la Curtea Constituţională a legilor de reducere a pensiilor şi salariilor. Premisa de la care pleacă Executivul este că actuala criză subminează siguranţa naţională a României. Judecătorii constituţionali vor lua decizia cu gândul că, prin aceste legi, li se vor tăia şi lor indemnizaţiile.

.
Criza economică atentează la siguranţa naţională şi, prin urmare, este necesară o restrângere temporară a unor drepturi sau libertăţi. Aceasta este găselinţa guvernanţilor pentru a face inatacabil la Curtea Constituţională pachetul de legi prin care se reduc pensiile şi salariile.

Cum FMI a cerut garanţii guvernului că legile nu vor pica la Curte, aşa cum s-a întâmplat de multe ori, juriştii Puterii au găsit soluţia invocării articolului 53 din Constituţie, care prevede că pot fi restrânse unele drepturi sau libertăţi pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Prin urmare, judecătorii Constituţionali vor trebui să decidă: este criza economică un dezastru sau un sinistru deosebit de grav?

Gheorghe Iancu, profesor de drept constituţional la Universitatea „Titu Maiorescu”, arată că, pe baza acestei prevederi constituţionale, pot fi interzise şi mitingurile dar că, dacă vor dori să facă acest lucru, guvernanţii vor trebui să scrie clar acest lucru în lege: „În lege sau mai precis în expunerea de motive va trebui să scrie clar ce drepturi se restrâng, pe ce perioadă, care sunt motivele, cu justificare, şi, dacă se strâng bani de pe urma lor, unde se duc aceşti bani”.

Avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept constituţional, afirmă însă că, prin invocarea articolului, este pusă în pericol stabilitatea democratică: „Statul român actual reia una din practicile comuniste, aceea de a expropria cetăţenii.Dreptul la pensie şi dreptul la salariu sunt asimilate dreptului de proprietate.

Citește și
5 Comentarii
 1. ioana spune

  Si eu am o fetita de 5 luni si chiar voi fi afectata de reducerea indemnizatiei de la 1050 la 840 ron + 200 ron.Am o rata la banca de 250 euro/luna.O sa traim din venitul sotului de 1500 ron/luna.Va fi greu dar ne vom descurca.Solutia corecta era impozitarea progresiva a veniturilor obtinute din salarii.Nu este corect ca o indemnizatie de crestere copil sau o pensie sa depaseasca 1500 RON pentru unii, iar altii (chiar angajati) sa aiba venituri minime de 350 sau 600 roni.La fel nu este corect ca un salariu la stat (bugetari, regii etc) sa fie mai mare de 2000 ron.Tot ce este castig mai mare decat aceste sume este FURT CU ACTE IN REGULA.Cine ar dori venituri mai mari ar trebui sa mearga in CAPITALISM ( adica in mediul privat )si acolo sa castige cat pofteste.Tot ce se fura in tara asta de catre politicieni si acolitii lor este o poveste total diferita fata de inechitatea sociala din tara dar, trebuie rezolvata si aceasta grava problema.PDL-ul este vinovat de cheltuierea banilor prfin clientela politica,PNL-ul este vinovat pentru cresterile salariale in sectorul bugetar fara sustinere in productivitate si am asa am ajuns la RAUL CEL MAI MIC in care s-a transformat PSD-ul din cauza incompetentei si hotiei celorlalti.Si mai mult PSD-ul vine si cu solutia cea mai corecta si anume DESFIINTAREA COTEI UNICE (impozit mai mare la salarii si impozit mai mic la profit).Nu prea am incredere in PSD-isti dar ASTA ESTE SOLUTIA CORECTA!!!

 2. petre spune

  Pentru Ioana
  Sunt curios sa stiu ce studii ai.
  Sincer nu cred ca ai absolvit liceul la modul cum gandesti.
  Cum adica „nu este corect ca un salariu la stat (bugetari, regii etc) sa fie mai mare de 2000 ron.Tot ce este castig mai mare decat aceste sume este FURT CU ACTE IN REGULA”?
  Ingusta gandire mai ai Ioana!!!
  Eu si sotia mea suntem bugetari. Asa am vrut noi. Militarii si doctorii nu prea pot lucra la „privat” daca tu nu stii. Asta inseamna ca dupa 15 ani de munca in posturi de raspundere sa nu avem dreptul la mai mult de 2000 de lei, dupa opinia ta? Ti-as spune mai multe dar nu sunt convins ca intelegi asa ca te las in prostia ta unde esti -te citez „rege”.
  Cu ocazia asta lansez o intrebare celor ce-ti citesc comentariul:
  Credeti ca bugetarii nu ar trebui sa castige mai mult de 2000 de lei pe luna? Va rog motivati raspunsul pentru a intelege si „Ioanele” sau „Ionii” de ce da sau de ce nu. Va multumesc!

 3. dan spune

  in conditiile in care toti sefii din aparatul local sau central sunt numiti politic si 1.500 lei este mult pentru ei
  sunt uni care au fost numiti politic sungura competenta aq lor este ca au lipit afise
  huoooooooo

 4. niculaie spune

  chiar daca poate nu mai citesti mai petre si raspunsul meu, sa stii ca doctorii se pot angaja si la privat, dar poate nu v-ar da nimeni peste 2000 delei pe luna la stilul vostru de lucru cu incetinitorul. si militarii se pot angaja la privat, e drept, nu vor merge nici in irak, nici nu vor lua peste 2000 de lei, ci vor care poate cate 500 de milioane cu duba sau vor pazi banci sau politicieni, dar, cred ca motivul pentru care voi lucrati la stat e ca sa luati peste 2000 de lei.
  si daca tu crezi ca in liceu te invata cum sa te porti, atunci inseamna ca tu nu ai facut nici generala, defapt nu ai trecut deloc prin scoala petre!

 5. pensionar spune

  DOAMNA IOANA ARE DREPTATE.COTA UNICA DE INPOZITARE DE 16% AVANTAJA AFACERISTI, INBUIBATI DE BOGATI NU ECONOMIA.E RUSINOS CA MULTI ACUM VAD EFECTELE CENZURI PRACTICAT DE MULT DE UNELE ZIARE, SI DICTATURA CARE A CRESCUT CA BURUIANA DUPA PLOIE PE TINPUL DICTATORULUI BASESCU. ACUM E PREA TARZIU, DICTATURA S-A INTARIT FACE CE VREA SI EURIOA NATO BISERICILE TAC.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata