Nicolae Bănicioiu: Actuala formulă de calcul pentru taxa clawback poate fi îmbunătăţită

Actuala formulă de calcul pentru taxa clawback poate fi îmbunătățită, în prezent existând în circuitul parlamentar un proiect de lege în acest sens, a declarat marți ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

„Actuala formulă de calcul a taxei clawback poate fi îmbunătățită. Știu că există această inițiativă îmbrățișată de o parte a industriei: colectarea taxei în mod diferențiat, ceea ce ar împărți genericele față de inovative. Din punctul meu de vedere, nu ar fi o modalitate greoaie de colectare, din contră. Și eu, și președintele CNAS am fi de acord ca fiecare companie să plătească în funcție de consumul de la bugetul de stat pe care îl face. Asta este viziunea noastră. Este un proiect de lege în Parlament, unde noi am dat un punct de vedere către cele două Comisii de sănătate. Noi am susținut un punct de vedere al clawback-ului diferențiat. MS și-a însușit punctul de vedere al CNAS cum că fiecare companie ar trebui să plătească volumul pe care îl consumă de la bugetul de stat”, a explicat ministrul, în cadrul International Health Forum.

Bănicioiu a afirmat că există o propunere prin care să fie stabilită o cotă recomandată pentru a susține consumul de medicamente mai ieftine, acest lucru neinfluențând însă în niciun fel calitatea actului medical sau a tratamentului.

„Există o propunere în sensul de a crea și o cotă obligatorie de prescripție, este doar o propunere. O cotă de prescripție pe care să o aibă medicul de medicamente ieftine. (…) Sunt unii medici care au tendința de a merge mai degrabă spre a prescrie medicamente inovative. Cred că trebuie să stabilim niște lucruri foarte clare. Dacă este posibilă și fezabilă în România, sigur o vom avea. Trebuie făcută foarte bine. (…) Discutăm pe aceste cote de prescripție și pentru a stimula distribuitorul, a găsi formula de stimulare pentru a aduce medicamente mai ieftine. Este doar o discuție, nu trebuie să alarmăm”, a afirmat Bănicioiu.

În opinia sa, trebuie pornit de la principiul conform căruia medicul are dreptul să prescrie ceea ce crede că îi face bine pacientului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata