Nicolae Bănicioiu: Implementarea pachetului de bază reprezintă un pas înainte pentru sistem şi reduce fraudele

Pachetul de servicii medicale de bază care a intrat în vigoare la 1 iunie reprezintă primul pas înainte pe care îl face sistemul sanitar, a declarat luni în cadrul unei dezbateri ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu. El a apreciat că pachetul de bază va duce la îmbunătățirea tratării pacienților.

Potrivit demnitarului, pachetul de bază pune mare accent pe prevenție, iar serviciile oferite de spital și ambulator sunt bine reglate prin acest act, ducând la reducerea listelor de așteptare.

„Forma pachetului de bază este una echilibrată, însă pachetul este perfectibil. Orice neajuns va putea fi corectat prin norme și prin ordine comune semnate de ministrul Sănătății și reprezentantul CNAS pe parcurs. Serviciile de spital sau ambulator sunt bine reglate. S-au redus elementele ce țineau de birocrație actului medical și pune mare accent pe partea de prevenție. A fost realizat în scopul de a avea o atitudine preventivă și de a forma acest obicei încă din copilărie și până la vârsta adultă. Prin pachet se vor gestiona corect resursele și se va face un diagnostic a tot ce se întâmplă în sistem. Pachetul va duce la îmbunătățirea tratării pacientului. (…) În momentul de față, prin implementarea pachetului de servicii medicale de bază se vor reduce listele de așteptare”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, printre schimbările aduse de pachetul de bază se numără oferirea mai multor consultații gravidelor, testare HIV, sifilis, hepatită B și C și consiliere după aceste testări, o mai lungă valabilitate a a biletelor de trimitere, de la o lună cât era înainte la 60-90 de zile, dar și posibilitatea eliberării fracționate a rețetelor.

Referindu-se la medici, Bănicioiu a spus că există un grup de lucru format din reprezentați ai ministerului și din cei ai medicilor pentru a se găsi formula cea mai bună pentru stimularea acestora și și-a manifestat speranța ca proiectul de lege referitor la creșterea veniturilor să intre în dezbaterea Parlamentului în luna septembrie.

Ministrul Sănătății a mai afirmat că și Legea malpraxisului va intra în dezbaterea Parlamentului.

În ceea ce privește Cardul Național de Sănătate, Bănicioiu a spus că acestea va fi tipărit și distribuit în acest an.

„(…) Cardul național de sănătate anul acesta reușim să îl tipărim și să îl distribuim. Dosarul electronic este funcțional. Când toate aceste lucruri vor fi puse la punct va fi mult mai greu să se producă fraude în sistem. Sper ca de la 1 ianuarie 2015 toate sistemele să devină funcționale”, a spus ministrul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata