Nicolăescu: Condiţiile igienico-sanitare din spitale, verificate de la 1 martie

Controalele care vor fi efectuate în unităţile sanitare publice din ţară în perioada 1 martie – 31 mai vizează verificarea condiţiilor igienico-sanitare, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la videoconferinţa cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică.

„În perioada 1 martie – 31 mai 2014 am dispus o acţiune amplă de control în toate unităţile sanitare publice, care vizează, în principal, verificarea condiţiilor igienico-sanitare în care sunt acordate serviciile medicale şi, totodată, instituirea unui standard elementar de curăţenie. Mă aştept să trataţi aceste acţiuni de control cu maximă responsabilitate, profesionalism şi perseverenţă astfel încât, la sfârşitul perioadei de control, managerii să aplice în mod corect şi constant prevederile normelor sanitare şi să înţeleagă că realizarea şi întreţinerea unei stări optime de curăţenie în unitatea sanitară pe care o conduc reprezintă o condiţie esenţială, care demonstrează respectul atât faţă de profesioniştii din sistem, cât şi faţă de pacienţi. Nu îmi doresc ca aceste acţiuni să reprezinte doar controale de constatare a unor situaţii care se întâmplă în spitalele publice din România, (…) ci îmi doresc ca ele să reprezinte o schimbare fundamentală în managementul curăţeniei aplicat de managerii de spitale şi, în acelaşi timp, o schimbare de mentalităţi”, a spus ministrul.

El a adăugat că acolo unde deficienţele igienico-sanitare nu pot fi remediate iar măsurile propuse nu pot fi aplicate, să se dispună închiderea unităţilor, a secţiilor cu probleme sau găsirea unor soluţii de modificare a structurii unităţii sanitare, astfel încât pacienţii să nu mai fie trataţi în condiţii inadecvate, care le pot pune în pericol starea de sănătate.

Nicolăescu a solicitat tuturor direcţiilor de sănătate publică ca până la 15 februarie să transmită către minister planul de desfăşurare a acţiunii de control, care va cuprinde unităţile sanitare publice cu paturi, perioada efectuării controlului şi echipa de inspectori pentru fiecare spital în parte.

În perioada 3 – 22 martie, echipele de inspectori sanitari ai vor controla calitatea condiţiilor de acordare a serviciilor de asistenţă medicală, cu excepţia spitalelor de urgenţă şi a institutelor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata