Nicolescu: Rog companiile energetice să nu mai facă lobby la Bruxelles pentru a creşte preţul gazelor

Unele companii energetice din România fac lobby la Bruxelles pentru a crește prețul gazelor plătite de populație, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, marți.

O delegație guvernamentală condusă de Nicolescu s-a întâlnit, luni, la Bruxelles cu înalți oficiali ai Comisiei Europene —
Direcția Generală Energie și Direcția Generală Întreprinderi și Industrie.

Subiectul discuțiilor a vizat dezvoltarea pieței gazelor naturale din România în contextul procedurii de infringement demarate de către Direcția Generală Întreprinderi și Industrie, cu privire la dreptul consumatorului casnic din România de a primi gaz produs în România, precum și al dezbaterii publice lansate de către Departamentul pentru Energie referitoare la prețurile plătite de populație și al intenției Guvernului de a amâna calendarul de liberalizare a gazului natural pentru populație.

‘Am avut o discuție constructivă și încurajatoare. Mă bucur că s-a prelungit termenul de răspuns la avizul motivat. Avem argumente juridice, economice și sociale pentru a ne susține punctele de vedere și sunt absolut convins că vom reuși să facem ceea ce ne propunem’, a arătat ministrul.

Acesta a mai susținut că anumite companii energetice fac lobby la Bruxelles pentru ca prețul gazelor pentru populație să fie majorat.

‘Rog companiile din domeniul energetic care au interese în creșterea prețului gazului natural plătit de populație să-și reducă sau chiar să elimine acțiunile de lobby la Bruxelles, pentru că avem și argumente de natură juridică, economică și socială pentru a câștiga cauza consumatorilor casnici. Decât să cheltuiască banii pe acțiuni de lobby ce nu vor da rezultate, mai bine ar folosi acești bani pentru a face mai multe investiții, pentru a le da mai multe dividende acționarilor sau pentru a le mări salariile propriilor angajați’, a adăugat Nicolescu.

La 1 septembrie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că va propune autorităților de la Bruxelles ca prețul gazelor interne pentru populație să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, față de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare, potrivit unui comunicat al departamentului de resort.

Departamentul pentru Energie a lansat, la începutul lunii, o consultare publică referitoare la situația prețului gazelor naturale plătite de populație. Răspunsurile sunt așteptate până la 15 septembrie și, în funcție de rezultatele consultării publice, instituția va propune un set de măsuri.

„După cum se poate vedea în analiza noastră, calendarul de liberalizare negociat de domnul Boc a luat-o cu mult înaintea veniturilor populației.

Creșterea prețului gazului produs în România prognozată la 1 octombrie a.c. nu va mai avea loc din motive tehnice, însă cred că populația României are nevoie de un repaus mult mai mare, cel puțin până la 1 iulie 2016. Intenționez să negociez acest lucru cu cei de la Bruxelles. Avem argumente în legătură cu nivelul de trai al populației, dar și cu situația din alte state membre ale Uniunii Europene’, a spus Răzvan Nicolescu.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în fața FMI și a Comisiei Europene, prețul gazelor pentru populație ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Prețul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiași calendar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata