Niţă: Sper ca de la 1 august preţul energiei să nu mai fie un element destabilizator pentru industrie

Hotărârea de Guvern privind exceptarea marilor consumatori de energie de la plata unei părți a certificatelor verzi va avea un impact pozitiv pentru industrie, a declarat, joi, ministrul Economiei, Constantin Niță, care și-a exprimat speranța că, de la 1 august, când urmează să fie aplicat acest act normativ, prețul energiei nu va mai fi o povară pentru sectorul industrial.

‘Sper ca energia electrică, de la 1 august, să nu mai fie un element destabilizator pentru industrie’, a spus Niță, prezent la un eveniment pe tema exporturilor României.

El a adăugat că actul normativ, aprobat săptămâna trecută de Guvern, se află în prezent în analiza Consiliului Concurenței, apoi va pleca spre aprobare la Comisia Europeană.

În ceea ce privește prețul gazelor, ministrul și-a exprimat speranța că vânzarea unor volume de gaze pe bursă va duce la stabilirea unui preț de referință pe această piață.

‘La gaze, jucătorii să joace pe bursă, pentru stabilirea unui preț de referință. Dacă Petrom are un preț, Romgaz nu poate să stea în spate, trebuie să obțină același preț. Astfel că, împreună cu ANRE, s-a stabilit un preț de referință, care a crescut cu cel puțin 25%, ceea ce din nou a creat greutăți pentru consumatori. Din acest motiv este nevoie ca o parte din producția de gaze să fie vândută pe bursă’, a precizat ministrul Economiei.

Niță a amintit că lucrează la o schemă de sprijin pentru marii consumatori de gaze împreună cu Ministerul Finanțelor.

‘Problema este ce vom face cu micii consumatori în perspectivă? Pentru că s-ar putea ca la un moment dat prețul reglementat să fie mai mare decât cel de pe bursă. Asta va mai dura însă câțiva ani. Acum lucrăm la stimularea consumului de energie electrică, atât pentru consumatorul casnic, cât și pentru industrialii mici. Lucrăm și aici la o schemă de sprijin, dar trebuie să vedem de unde luăm banii‘, a mai spus ministrul Economiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata