Niţă: Sunt convins că FMI va fi de acord cu reducerea CAS de la 1 iulie

Delegația Fondului Monetar Internațional va fi cu siguranță de acord cu propunerea Guvernului României privind reducerea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie 2014, a declarat, marți, ministrul Economiei, Constantin Niță, prezent la o conferință pe tema investițiilor în sectorul energetic.

„Urmează discuții pe această temă la Finanțe, dar sunt convins că FMI va fi de acord cu această măsură, având în vedere atât mersul economiei românești, cât și ratingul de țară, așa că nu vor fi probleme”, a spus el.

Întrebat ce măsuri alternative are în plan Guvernul în cazul în care FMI nu acceptă această măsură, Niță a susținut că Executivul nu ia în calcul un astfel de scenariu.

„Nu punem în discuție un asemenea scenariu. Suntem convinși că FMI va fi de acord. Trebuie să ajutăm mediul privat. Eu totdeauna sunt sigur de ceea ce spun”, a subliniat Niță.

La finele săptămânii trecute, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat că obiectivul zero este reducerea contribuțiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional /FMI/, Comisiei Europene /CE/ și Băncii Mondiale /BM/.

„Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta săptămâna viitoare cu reprezentanții FMI, CE și BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o măsură pe care am susținut-o de mult timp și acum o voi promova cu toată tăria”, a afirmat Ioana Petrescu.

Oficialul MFP a spus că măsura va îmbunătăți mediul de afaceri din România, va ușura povara fiscală a angajatorilor corecți și va elimina discrepanțele aduse de competiția neloială între angajatorii cinstiți și cei care folosesc muncă la negru.

Ministrul Ioana Petrescu a menționat că au fost luate în calcul mai multe scenarii care se bazează pe veniturile colectate la buget și taxa pe construcții speciale, iar după ce vor disponibile și datele pentru luna mai se va vedea dacă este nevoie și de alte măsuri precum tăieri de cheltuieli.

Potrivit ministrului Finanțelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul și efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămași la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

Petrescu a precizat că nu va fi discutată cu Misiunea FMI o lărgire a bazei de impozitare pentru CAS.

Întrebată de jurnaliști dacă, în cazul unei aplicări a reducerii CAS, se mai poate aplica și o măsură de reducere a TVA la carne, oficialul MFP a spus că problema care trebuie rezolvată nu este cea de spațiu fiscal, ci trebuie văzut cât de eficientă a fost măsura de reducere a TVA la pâine, operată în septembrie 2013, iar acest lucru poate fi evaluat după o perioadă mai lungă.

Ea a precizat că la runda de discuții cu FMI care va începe pe 2 iunie nu va discutată reducerea TVA la carne.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru și diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata