Niţă: Taxele şi impozitele vor putea fi reanalizate când statul va colecta 37%-38% venituri în PIB

Taxa pe construcțiile speciale, precum și alte taxe și impozite, vor putea fi reanalizate în momentul în care statul român va reuși să colecteze între 37% și 38% venituri în produsul intern brut, față de 32 – 33% cât se colectează în prezent, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Constantin Niță, în cadrul unei conferințe pe teme de fiscalitate.

„În momentul în care statul român va reuși să colecteze între 37% — 38% venituri din PIB, pe medie, atunci vom putea reanaliza toate aceste taxe. Din păcate, colectarea noastră este la 32% — 33%. În momentul în care vom avea acest nivel de colectare, nimeni nu va mai veni în țara asta să pună impozite când vrea el. Dar, în acest moment, țara are nevoie de spitale, de școli și, mai nou, și de armată. Sigur că trebuie să vedem ce facem și cu colectarea”, a explicat Niță.

La rândul său, Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale și juridice, Deloitte România, susține că România poate ajunge la gradul de încasare menționat de ministrul Economiei doar din reducerea evaziunii fiscale la jumătate, respectiv de la nivelul de 16% din PIB la cât este estimată în prezent.

„Dacă noi colectăm 32% — 33% venituri în PIB, un raport al Consiliului Fiscal de luna trecută arată că evaziunea fiscală este unde la 16% din PIB. Dacă adunăm cele două cifre ajungem la un nivel potențial de colectare până undeva la 47%-48% care ar fi unul dintre cele mai mari din Europa. Dacă numai jumătate din evaziunea fiscală ar fi oprită și s-ar colecta banii la stat, am ajunge la procentul menționat de ministrul Economiei, de 37% — 38% taxe din PIB fără probleme. Deci eu cred că se poate ajunge acolo fără a se creștem taxe în România. Astfel, sistemul fiscal din România să devină mai prietenos. Se poate ajunge până la urmă la diminuări de taxe, la creștere de salarii în domeniul public, la infrastructură mai bună, la mai puține datorii ale statului și așa mai departe”, a explicat Dan Bădin.

Ministrul Economiei a fost de acord cu faptul că oamenii de afaceri au nevoie de un mediu de afaceri predictibil, mai ales că există percepția că taxele vor crește în continuare.

„Există această percepție pentru că, în ultimii ani, neexistând un Cod Fiscal pe care să nu îl schimbe nimeni, s-a creat această imagine, că în fiecare an trebuie să vină cineva să mai pună o taxă. Ceea ce nu este adevărat. Eu militez pentru un Cod Fiscal stabil, predictibil pe o perioadă mai lungă de timp. Din câte știu eu se lucrează la un nou Cod Fiscal, dar aici trebuie un „gentleman’s agreement” cu toate partidele politice să nu îl mai schimbăm”, a mai spus Constantin Niță.

Întrebat fiind care este impozitul pe care l-ar reduce pentru a stimula economia să crească, ministrul Economiei a spus că este vorba de taxa pe valoarea adăugată. „TVA este un element extrem de important. Cu timpul trebuie luată o măsură de reducere a TVA. 19% — 20% este suficient și ar aduce avea plus în economie. Cu siguranță efectul ar fi benefic”, a subliniat ministrul Economiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

colectare taxePIB Romaniataxe şi impozite
Comentarii (0)
Adaugă comentariu