Niţu referitor la declaraţiile lui Băsescu: Nu intenţionez să alimentez un subiect creat artificial

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat miercuri, referitor la afirmațiile fostului președinte Traian Băsescu, că nu dorește să alimenteze un subiect creat artificial.

Întrebat, referitor la declarațiile lui Traian Băsescu, dacă a omorât pe cineva la Revoluție, șeful Ministerului Public a răspuns: „În calitate de magistrat, am obligația de rezervă și discreție. Nu comentez și nu răspund afirmațiilor conjuncturale ale unor oameni politici, afirmații care nu au niciun temei juridic. (…) Vă rog să nu insistați, nu intenționez să alimentez un subiect creat artificial”.

Referitor la o posibilă obligație de a informa președintele la numirea în funcție în ceea ce privește implicarea pe care a avut-o la evenimentele din 1989, Nițu a arătat că a ocupat și funcția de prim adjunct al procurorului general, că subiectul nu este nou și că e lămurit din punctul său de vedere.

El a menționat că nu a luat o hotărâre privind sesizarea Inspecției Judiciare în legătură cu afirmațiile lui Băsescu. „Nu aș vrea să fiu eu cel care încarc volumul de activitate al Inspecției Judiciare. Lăsând gluma la o parte, am spus și la bilanțul MP că în anul 2015 să nu ne amăgim că atacurile împotriva procurorilor vor dispărea. Iată, continuă. În calitate de șef, când activitatea MP a fost criticată, am reacționat ferm. În ceea ce mă privește, reputația mea este solidă și consider că afirmațiile contextuale făcute de oamenii politici nu o pot afecta”, a precizat Nițu.

În legătură cu audierea de miercuri a lui Traian Băsescu, el a spus că este vorba despre un dosar aflat pe rolul PÎCCJ și procurorii își desfășoară activitățile așa cum le-au stabilit.

De asemenea, șeful MP a precizat că nu a primit nicio sesizare sau informare de la procurorul care instrumentează dosarul lui Traian Băsescu referitor la presiuni asupra lui.

În cursul zilei de marți, fostul președinte Traian Băsescu a susținut că știa despre procurorul general Tiberiu Nițu că deține certificat de revoluționar și că a primit 8.000 mp de pământ drept recompensă.

”La numirea în funcția de procuror general știam că domnul Nițu are certificat de revoluționar și că a primit 8.000 mp de pământ drept recompensă. Și acesta a fost un motiv pentru care am fost încrezător că va finaliza dosarul revoluției. Mi-l imaginam sub gloanțele armatei. În ultimele săptămâni de mandat, am aflat că, militar în termen fiind (nu-i fac o vină din asta), a tras de la clădirea televiziunii pe care o apăra în direcția blocurilor din Dorobanți. Nu știu dacă a împușcat pe cineva. Nici el nu știe probabil. Dar abia atunci am înțeles că, moral, domnul Nițu nu poate finaliza dosarul revoluției. Oare de ce nu mi-a spus de la numire că a fost printre cei care trăgeau către populația răzvrătită?”, a scris Traian Băsescu, marți, pe pagina sa de Facebook. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata