Noi condamnări în dosarul tablourilor furate din Olanda; manechinul Petre Condrat scapă de închisoare

Doi dintre hoții implicați în furtul tablourilor de mare valoare din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, au fost condamnați de magistrații Judecătoriei Sectorului 3 la pedepse cu închisoare cu executare, și anume Adrian Procop – 6 ani și 8 luni și Alexandru Mitu – 2 ani închisoare.

Adrian Procop a fost condamnat la 4 ani și 8 luni închisoare pentru constituire a unui grup infracțional organizat și furt calificat, la care se adăugă o pedeapsă de 2 ani închisoare, dată de Judecătoria Măcin în 2012, într-un alt dosar pentru furt.

În același dosar, Alexandru Mitu a fost condamnat la 2 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire, iar Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, a primit 2 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizare a făptuitorului și nerespectare a regimului armelor și munițiilor.

În plus, manechinul Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, a primit o amendă penală de 45.000 lei pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire.

Instanța îi obligă pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Adrian Procop și Olga Dogaru la plata sumei de 18.100.000 euro către partea civilă Syndicate 33 of Loyd’s of London, asigurătorul tablourilor furate din Olanda.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Ceilalți doi inculpați din dosar, Radu Dogaru și Eugen Darie, au fost condamnați definitiv în februarie 2014 la 6 ani de închisoare și, respectiv, 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare, după ce aceștia și-au recunoscut vinovăția.

În acest dosar au fost trimiși în judecată Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsă), Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Olga Dogaru și Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).

Adrian Procop și Radu Dogaru sunt acuzați că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracție în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Eugen Darie, de unde au furat șapte picturi în ulei și acuarele, cu o valoare estimată la 18 milioane euro.

Tablourile intitulate ‘Tete d´Arlequin’ de Pablo Picasso, ‘La Lisseuse en Blanc et Jaune’ de Henri Matisse, ‘Waterloo Bridge’ și ‘Charing Cross Bridge’ de Claude Monet, ‘Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee’ de Paul Gauguin, ‘Autoportrait’ de Meyer de Haan și ‘Woman with Eyes Closed’ de Lucian Freud erau expuse în Muzeul Kunsthal.

Procurorii l-au acuzat pe Alexandru Mihai Bitu că i-a ajutat pe Dogaru, Darie și Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate iar Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că a ascuns tablourile aduse în România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata