Noi reguli pentru încetarea contractului individual de muncă, potrivit Legii nr. 49/2010

Lit. d) a art. 56 din Codul muncii s-a modificat si s-a completat prin art. IV. pct. 1 din Legea nr. 49/2010 privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale, astfel: „Contractul individual de munca existent inceteaza de drept” la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”, informeaza Avocatnet.ro.

Noile dispozitii nu fac referire la reducerea varstei standard pe baza grupelor de munca (muncii in conditii deosebite sau speciale), deci pensionarea pentru limita de varsta pe baza reducerii varstei standard este facultativa, cu consecinta incetarii contractului individual de munca la data primirii deciziei de pensionare.

Art. 82 alin. 2 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, asa cum a fost modificat de art. I pct. 2 din Legea nr. 49/2010, dispune ca cererea de pensionare impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor trebuie depuse de catre solicitant sau, dupa caz, de angajator la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul solicitantului, cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare, prevazute de lege.

Pentru angajator reprezinta o facultate depunerea actelor si nu o obligatie.

Angajatorul, spre deosebire de salariatul in cauza, este obligat sa faca demersuri pentru aflarea datei certe de indeplinire a conditiilor de pensionare pentru limita de varsta – de la acea data curge termenul de 5 zile in care trebuie sa constate incetarea de drept a contractului.

Problema se pune pentru angajatorii din sistemul public, intrucat acestia vor raspunde patrimonial pentru neaplicarea art. 56 lit. d) din Codul muncii, cu mentiunea ca salariatul care a prestat munca dupa momentul cand trebuia sa ii inceteze contractul, are dreptul la salariu in baza unui contract neincheiat in forma scrisa, cumuland pensia cu salariul.

Daca aceasta depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, angajatorul va fi sanctionat si contraventional cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, in baza art. 17 alin. 1 si art. 23 din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, cu modificarile si completarile ulterioare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata