Noile taxe afectează mai ales persoanele fizice şi salvează 10.000 de bugetari. Ce bani pierdeţi după noul Cod Fiscal

Vor creşte impozitele pe locuinţe, se vor impozita toate tichetele, programatorii rămân fără facilităţi fiscale la salariu iar angajaţii plătiţi pe drepturi de autor vor trebui să ducă la Fisc bani de acasă. Statul speră să obţină astfel 200 de milioane de euro, precizează Gândul

.
Ministerul Finanţelor precizează în nota de fundamentare că, „având în vedere că cele mai multe dintre măsuri vizează persoanele fizice, impactul asupra mediului de afaceri este nesemnificativ„. Spre comparaţie, anul trecut statul a acordat prime şi bonusuri în valoare de aproape 310 milioane de euro angajaţilor unor companii de stat care au avut pierderi totale de circa 3,5 miliarde de euro.

La capitolul „Impactul social”, oficialii guvernamentali au subliniat că „fără veniturile suplimentare estimate a fi încasate, în condiţiile menţinerii deficitului bugetar, ar fi fost afectate circa 10.000 locuri de muncă (din sistemul bugetar, n.r.)”.

La aceste măsuri se adaugă şi scăderea cotei de cheltuieli forfetare în cazul angajaţilor plătiţi în baza unui contract de drepturi de autor, ceea ce înseamnă că în loc să primească bani de la Fisc în urma recalculării (care are loc după depunerea declaraţiei de venit global), aceştia vor trebui să aducă bani de acasă. Decizia ar putea afecta până la 500.000 de angajaţi plătiţi pe contracte de drepturi de autor, dintre care 80.000 sunt plătiţi exclusiv prin acest tip de contract.

O altă prevedere importantă este cea privind creşterea taxelor pe locuinţe, altele decât cea de domiciliu, măsură anunţată recent de premierul Emil Boc, care nu a precizat în acel moment şi care va fi creşterea.

Citește și
1 Comentariu
  1. Mon spune

    Citesc in presa ca o alta „gaselnita” este aceea de a impozita anticipat cu 10%, cistigurile conjunctrale de pe piata de capital !!! O idiotenie mai mare, greu de gasit ! Ma duce gandul la faptul ca in trecut Dl Sebastian Vladescu, actualul Ministreu de Finante a mai categorisit Piata de Capital ca pe o „carnatzarie” !!. Deci e vorba despre impozit pe carnatii afumati, adica pe fum, ca de „fumaritul” a mai fost practicat ca forma de impozitare, in trecutul istoric, cu vre-o 200 de ani in urma, si orice se scoate de la recuzita se pune pe tapet ca la prosti, merge !!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata