Norul de cenuşă vulcanică părăseşte cerul României până la sfârşitul zilei

Norul de cenuşă vulcanică din Islanda va părăsi teritoriul României în cursul zilei de marţi, 11 mai, informează Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP), care citează prognoza elaborată de Centrul Internaţional specializat din Londra.

‘În conformitate cu ultima actualizare a prognozei elaborate de London Volcanic Ash Advisory (Centru internaţional de avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică), pe parcursul zilei de marţi, 11 mai 2010, norul de cenuşă vulcanică nu va mai fi prezent deasupra zonei geografice a României’, se notează în comunicatul MMP.

De asemenea, conform rezultatului modelului de dispersie şi a modelelor atmosferice de prognoză rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în următoarele 24 de ore nu se vor înregistra depăşiri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţi datorate norului de cenuşă vulcanică pe teritoriul Romaniei.

MMP precizează că monitorizează permanent prin ANM şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) atât traiectoria norului de cenuşă, cât şi concentraţia particulelor în aerul ambiental.

La jumătatea lunii aprilie, purtătorul de cuvânt al autorităţii de protecţie civilă din Islanda, Ingveldur Thordardottir, a declarat că erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull a pierdut aproape 80 la sută din intensitate.

În dimineaţa zilei de 14 aprilie, aproximativ 800 de persoane au fost evacuate în sudul Islandei, din cauza riscului erupţiei vulcanului aflat în gheţarul Eyjafjallajokull (Vulcanul de sub gheaţă – n.r).

Conform radio-televiziunii publice RUV, măsura de evacuare a fost luată preventiv, din cauza activităţii vulcanice crescute sub vârful gheţarului.

Luna trecută, prima erupţie vulcanică de după 1823 a gheţarului islandez a dus la evacuarea, pentru scurt timp, a 600 de locuitori. Zona, slab populată, este situată la 125 kilometri este de capitala Reykjavik.

Norul vulcanic a perturbat, în ultimele zile, traficul aerian în numeroase ţări europene printre care şi România, iar mii de curse au fost anulate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata