Noua lege a toleranţei – completare a ordonanţei privind sancţionarea discriminării; liber la criticat politicieni

Noua lege a toleranţei vine în completarea ordonanţei privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, deci „liber la criticat politicieni şi oameni de afaceri”, afirmă preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Câteva precizări legate de legislaţia referitoare la toleranţă. Noua lege a toleranţei vine în completarea ordonanţei privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare. Ea nu anulează această lege şi nici nu supra-reglementează domeniul drepturilor. Astfel, legislaţia nu doar permite, ci şi garantează libertatea de exprimare. Ordonanţa, pe care — repet — noua lege nu o anulează, garantează dreptul la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie, precum şi dreptul la opinie şi exprimare”, a scris Liviu Dragnea, joi, pe Facebook.

Preşedintele PSD precizează că „articolul 2, alineatul 8 stipulează că prevederile ordonanţei (care au efect şi asupra celorlalte reglementări având acelaşi obiect) nu pot fi interpretate în sensul restrângerii dreptului la libera exprimare, opinie şi la informaţie”.

„Deci, liber la criticat politicieni şi oameni de afaceri! Totuşi, pentru a nu exista nici un fel de suspiciuni, discriminarea pe baza apartenenţei politice şi a averii a fost eliminată din textul legii, aşa cum a fost el adoptat de comisiile de la Senat”, afirmă Dragnea.

El adaugă faptul că legea toleranţei este complementară ordonanţei privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

„Articolul 2, alineatul 10 din această ordonanţă stipulează că eliminarea formelor de discriminare se realizează prin prevenirea oricăror fapte de discriminare, prin instituirea unor măsuri speciale, inclusiv a unor măsuri afirmative, în vederea protecţiei persoanelor defavorizate care nu se bucură de egalitatea şanselor. Legea toleranţei instituie aceste măsuri pozitive pentru protejarea demnităţii. Astfel, cadrele didactice, ca şi instituţiile din administraţia publică, vor promova demnitatea umană şi toleranţa”, afirmă Dragnea.

Liderul social-democraţilor explică, de asemenea, „că mijloacele de comunicare publice (Televiziunea publică, Radio România şi Agerpres) vor include programe pentru promovarea toleranţei faţă de diferenţele de grup în cuantum de minim 1% din totalul timpului de transmisie.”

„Legea nu instituie niciun fel de obligaţii pentru instituţiile private de presă şi nici pentru deţinătorii de conturi pe reţelele sociale online”, precizează Dragnea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Mihai Mihai spune

    Nu e bine, „politicianule”! Noi, ăştia cărora ne cerşiți votul la fiecare 4-5 ani, nu vrem o lege a toleranței. Dimpotrivă, noi vrem o Lege a Intoleranței! A intoleranței la hoție, la combinații, la nepotism, la minciunile electorale, la tot ce înseamnă actuala „clasă politică”, aşa cum vă place să vă numiți. Nu e mai simplu, dacă nu vrei să fii criticat (defăimat), să nu dai motive?!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata