Nouă specie de velociraptor, descoperită în România: „Balaur bondoc”

Asamblarea scheletului fosilizat al unui velociraptor, de talia unui curcan supradimensionat, care a trăit în Europa în urmă cu 70-80 de milioane de ani, a dezvăluit o specie până în prezent necunoscută din acest dinozaur carnivor, potrivit unui studiu publicat luni (30 august 2010) în Analele Academiei Naţionale Americane a Ştiinţelor (PNASS), datate 30 august – 3 septembrie.

„Aşteptăm aceasta de mult timp şi această aşteptare a produs o surpriză interesantă”, observă Mark Norell, preşedinte al diviziei Paleontologie din Muzeul american de Istorie Naturală şi unul dintre coautorii acestui studiu, citat de AFP.
Acest dinozaur biped, descoperit în România şi botezat „Balaur bondoc”, era greu şi avea – în mod surprinzător – membre strânse şi oase sudate. El era dotat cu o pereche de gheare la fiecare din labele sale din spate pentru a prinde prada. Animalul putea avea lungimea de 1,80-2,10 m de la cap la vârful cozii.

„Balaur reprezintă o nouă specie de dinozaur vânător care este foarte diferit de tot ce cunoşteam noi”, observă Stephen Brusatte, cercetător al Universităţii Columbia (statul New York), care lucrează pentru Muzeul american de Istorie Naturală.
„Anatomia sa arată că el trebuia probabil să-şi vâneze prăzile altfel decât verii săi velociraptori mai puţin vânjoşi”, care trăiau atunci pe planetă, a adăugat el. Pentru acest cercetător, Balaur era mai degrabă un atacator decât un alergător şi putea să ucidă animale mai mari decât el. Labele din faţă ale Balaurului erau puţin dezvoltate.

„Balaur ar putea să fi fost unul dintre cei mai mari vânători în acest ecosistem european pentru că paleontologii nu au găsit nici măcar un singur dinte mare de dinozaur în România după peste un secol de cercetare”, observă la rândul său Zoltan Csiki de la Universitatea din Bucureşti, alt coautor.
„Resturi fosilizate fragmentate ale Balaurului erau cunoscute de peste zece ani, dar nu am avut până acum nici o idee cum să le asamblăm din cauza morfologiei sale atât de stranii”, adaugă el.

„Balaurul bondoc” a fost descoperit de geologul Matyas Vremir de la Transylvanian Museum Society, coautor al acestei lucrări. Potrivit cercetătorilor, caracteristicile sale morfologice dezvăluie fauna specială a Europei în timpul ultimilor ani ai erei dinozaurilor, în perioada în care continentul era în mare parte sub apă şi format doar din câteva insule din cauza creşterii nivelului oceanului.
Dinozaurii au dispărut cu 65 de milioane de ani în urmă, aparent din cauza căderii unui asteroid. Alte fosile au fost descoperite în straturile geologice în care se afla „Balaur bondoc”, între care sauropode de talia unei vaci, precum şi dinozauri foarte mici aşa-zişi „cu cioc de raţă”, precizează cercetătorii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata