Noul acord cu FMI, inevitabil. România nu are cum să îşi plătească datoriile

– Incheierea unui nou acord cu FMI a devenit certitudine o data cu declaratiile presedintelui Traian Basescu  de la intalnirea informala pe care a avut-o cu reprezentantii FMI. Seful statului a vorbit despre doua variante de acord, un nou imprumut sau un acord de tip precautionary, scrie Ziare.com

Totusi, problemele financiare ale Romaniei arata ca nu poate fi vorba decat de primirea unei noi sume de bani. Niciuna dintre variantele presedintelui Traian Basescu nu ne va salva deoarece Romania nu are bani cu care sa isi plateasca datoriile, iar masurile luate de Guvern nu vor relansa economia prea curand.

Iar Fondul este singurul care ne poate ajuta in aceste conditii pentru ca ne ofera o dobanda mai avantajoasa, ne-a explicat fostul ministru al Privatizarii, Valentin Ionescu.

In momentul de fata, statul roman nu are capacitate de plata. Sunt multe arierate fiscale, problemele structurale nu au fost indepartate si avem nevoie de un nou acord pentru a aduna resurse cu care sa ne platim datoriile. Noi nu am facut decat sa rostogolim niste datorii an de an. Iar efectele masurilor pe care le ia Guvernul acum se vor vedea in cativa ani”, a declarat pentru Ziare.com Valentin Ionescu.

Traian Basescu nu a vorbit, insa, foarte clar despre un nou imprumut, ci si despre un acord de tip precautionary, care ar insemna un tip de colaborare si consultanta pe anumite subiecte foarte bine definite, cum ar fi consolidarea fiscala, reformele structurale si intarirea sistemului financiar. Dar asta nu ne asigura sursele de venit de care avem nevoie.

„Precautionary nu inseamna neaparat sa folosesti efectiv o suma de bani, ci ne ofera o garantie politica si economica pentru investitori straini si finantatori. O prelungire de acord de imprumut efectiv ne sporeste datoria publica. Daca are o valoare mare, atunci devine o povara. Eu nu cred ca va fi  precautionary. Avem nevoie de bani pe termen scurt, in urmatoarele 12 luni. E vorba de suma care ne lipseste si care ne creeaza un deficit. Adica aproximativ noua miliarde„, a explicat Valentin Ionescu.

Mai mult, acordul precautionary ar obliga statul roman sa scada si mai mult cheltuielile, lucru ce ar reduce in continuare consumul, in timp ce un nou credit ar creste datoria publica.

„Daca luam precautionary, inseamna sa scadem si mai mult cheltuielile si atunci economia isi va reveni mai greu pentru ca nu sunt resurse. Nu ai cu ce s-o stimulezi. Daca ne imprumutam, va creste datoria publica si asta pune presiune pe moneda si pe buget. Iar nu e bine”, a adaugat fostul ministru.

 

Citește și
1 Comentariu
  1. vand datorii spune

    Am vandut fabrici si uzine la un pret mai mic decat fierul vechi din ele ca sa avem bani, acum ne imprumutam extern, ce urmeaza?
    In anii ’80 am platit 20 miliarde de dolari insa atunci aveam fabrici si uzine care lucrau in 3 schimburi insa acum nu producem aproape nimic.
    Cum ne platim datoriile? Vrei tu Basescule sa ne spui?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata