Noul Internet Explorer 9, dezvăluit din greșeală pe un site rusesc

Microsoft le-a oferit utilizatorilor un preview accidental al layout-ului noului Internet Explorer 9, înainte de lansarea oficială programată pentru 15 septembrie.

Ieri Microsoft a lăsat să îi scape, pe un site rusesc destinat promovării iminentei lansări a IE9, un screenshot al noului browser pe care se compania se pregătește să îl lanseze la jumătatea lunii viitoare.

După doar câteva ore screenshot-ul a fost înlăturat de pe site,  suficient însă pentru ca internetul să se împânzească cu poza care arată, în premieră, ce urmează să aducă IE9, conform Money.ro.

Deci, ce e nou?

Screenshot-ul arată că IE9 are o singură bară de navigare și mai puține butoane: există un buton de back  şi un câmp combinat de URL şi  căutare.

Site-ul Microsoft Rusia spune că noua bară de navigare a IE9 va lăsa “mai mult spaţiu pentru site-ul în sine.” Vor fi păstrate câteva instrumente de navigare pentru cele mai folosite funcţii ale browserului — instrumente precum butonul de Back şi un câmp combinat de adresă şi căutare. Numeroasele meniuri din versiunile mai vechi ale IE “ au fost consolidate într-unul singur,” spune site-ul rusesc. “Acum utilizatorul vede numai instrumentele de care are nevoie pentru a naviga.”

Tab-urile sunt aşezate la dreapta noului câmp de căutare şi URL – o poziţie nu foarte avantajoasă – în timp ce butoanele de Home, Favourites şi toate celalalte meniuri sunt aşezate în extremitatea dreaptă a barei de navigare. Pentru utilizatorii obişnuiţi cu layout-ul vechiului Internet Explorer –  şi chiar al celorlalte browsere construite după acelaşi clasic tipar – rezultatul e o interfaţă uşor confuză, generată de diversitatea butoanelor – şi rotunde şi pătrate – şi de transformarea funcţiilor de Stop şi Reload în butoane separate în loc să fie integrate în câmpul de adresă.

Primele discuţii despre planurile Microsoft pentru IE9 datează din martie 2010. IE 9 va fi mai bine adaptat noilor standarde HTML5, CSS3 şi SVG2 şi va include un nou motor JavaScript, cu numele de cod “Chakra”. IE 9 va funcţiona pe sistemele de operare Vista şi Windows 7, dar nu şi pe Windows XP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata