Noul ministru de Finanţe: „Execut şi firma nevestei dacă are datorii”

– Proaspăt numit ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu promite că va întări disciplina Fiscală şi va executa firmele care nu-şi plătesc datoriile, chiar dacă ar fi vorba de firma soţiei. Ialomiţianu vorbeşte despre modificarea Codului Fiscal, împrumutul de la FMI sau relaţia sa cu presa


– Ce aţi discutat cu premierul Boc la întrevederea la care aţi fost convocat, împreună cu colegul dumneavoastră de la Muncă, imediat după depunerea jurământului?

– Gh. Ialomiţianu: În primul rând, că toţi care am fost numiţi miniştri nu avem vreo perioadă de graţie, timp de acomodare, acomodarea trebuie să fie foarte rapidă, trebuie să luăm lucrurile din mers. Apoi am discutat despre actele normative care trebuie să le adoptăm imediat, e vorba de legea pensiilor, legea salarizării unitare şi să venim cu o îmbunătăţire urgentă a Ordonanţei 58 privind lăţirea bazei de impozitare a drepturilor de autor şi a celor care îşi desfăşoară activitatea pe convenţii civile.

– Cum, concret?

– Deci, cei care obţin venituri din drept de autor şi cei care lucrează pe convenţii civile nu mai sunt obligaţi să meargă să depună declaraţie şi să facă plata. Se va modifica şi se va aplica metoda stopajului la sursă, adică angajatorii vor reţine banii şi-i vor vira la buget, e metoda cea mai eficientă, adică mai rapidă şi cu costurile cele mai mici. Modificarea se va face tot prin ordonanţă de urgenţă, noi avem termen ca miercuri să intre în Guvern şi să apară aceste modificări.

– Şi dacă angajatorii „uită” să mai vireze banii la buget?

– E răspundere penală şi se aplică legea! Eu ştiu că legea e în vigoare şi, dacă nu se aplică, o să cer să se aplice. Adică noi nu putem să ne permitem ca banii să nu ajungă la buget, dacă aceste persoane trebuie să plătească.

– Bine, dar cine va opera stopajul la sursă în cazul maneliştilor, spre exemplu, care câştigă mii de euro pe lună, dar nu plătesc taxe la buget?

– Este o modificare a Codului de Procedură privind introducerea metodelor indirecte de control, în funcţie de avere, că orice avere trebuie să aibă o sursă de finanţare, în funcţie de banii din conturi, sunt mai multe metode care se vor aplica…


– Când va fi pusă în aplicare metoda asta?

Modificarea la Cod e făcută deja, acum se lucrează la normele tehnice de aplicare de către cei de la ANAF, probabil se va aplica de la 1 ianuarie, preşedintele ANAF-ului aşa a spus.

– O să cereţi să se aplice legea şi în cazul firmei Remat la care soţia dumneavoastră este administrator şi care figurează pe site-ul ANAF cu o datorie de 400000 de lei? Îi faceţi executare silită?

– Nu ştiu de situaţia aceasta, probabil că e o raportare mai veche cea pe care aţi văzut-o, dar dacă e aşa, o să cer lucrul acesta, toate firmele cu datorii vor fi executate silit, indiferent cine este administrator.

Integral în Gândul

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata