Nu se putea interveni mai bine decât s-a făcut din punctul de vedere al colaborării şi coordonării tuturor instituţiilor

Nu se putea interveni mai bine decât s-a făcut din punctul de vedere al colaborării şi coordonării tuturor instituţiilor şi structurilor Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor în cazul exploziei de la Maternitatea Giuleşti, a declarat marţi (17 august 2010) într-o conferinţă de presă, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Subsecretarul de stat din MS a spus că din punctul de vedere al intervenţiei este într-adevăr o tragedie ce s-a întâmplat, dar ca intervenţie poate să spună că structurile au fost pregătite să colaboreze şi să lucreze împreună. „Acolo au dovedit că acest lucru se poate.

Deci din punctul de vedere al intervenţiei vreau să spun că din fericire am avut o intervenţie normală. Nu e nimic care să fie spus în plus, nu este nimic care să îl comentăm în minus. Intervenţia după venirea pompierilor a decurs în parametrii ei normali şi a decurs foarte bine până la finalizarea evacuării şi ducerea copiilor la Spitalul Grigore Alexandrescu”, a afirmat Raed Arafat.

El a explicat că, acolo, au fost deplasate din start, din momentul primirii alarmei, echipaje de incendiu, dar şi medicale şi paramedicale de intervenţie, fiind obiectivul cunoscut: spital cu nou-născuţi, maternitate şi risc major.
De asemenea, subsecretarul a spus că la nivelul Spitalului Floreasca de la început a fost dată o alarmă şi aduşi inclusiv oameni de acasă şi aplicat planul de intervenţie de urgenţă pentru accidente colective astfel încât să poată să plece un număr de medici şi asistenţi suplimentar în teren.

Raed Arafat a mai adăugat că la locul intervenţiei a fost o coordonare unică aşa cum spun toate principiile de intervenţie în asemenea accidente şi calamităţi. „Aici nu putem vorbi, pentru că s-au auzit din păcate comentarii că de ce totul e centralizat la locul intervenţiei.
Propice intervenţie de acest gen nu se poate face decât totul centralizat. Este un principiu de intervenţie care a fost aplicat ieri şi care suntem de acord, împreună cu colegii de la ISU, că el este principiul comenzii unice şi al deciziei unice care iese din partea experţilor care sunt acolo…

Deciziile le luam un comun, împreună, dar ieşeau ca o soluţie bună”, a subliniat subsecretarul de stat. Raed Arafat a spus că au fost experţi din absolut toate structurile primăriei implicate, de la spital, oamenii care se ocupau de copii, de la prespital – SMURD, Ambulanţă şi ISU.
„Normal că ne confruntăm în asemenea situaţii cu faptul că luăm decizii foarte rapid. Ne cerem scuze dacă au fost oarecare întârzieri în a comunica cu mass-media, dar erau justificate pentru că nu putea nimeni să iasă cu informaţii nesigure”, a mai spus oficialul din MS.

Totodată, el a menţionat că s-a lucrat continuu cu prefectul Capitalei, chiar dacă nu a fost prezent acolo, şi cu ministrul Sănătăţii. „La fiecare un sfert de oră – 20 de minute era o comunicare în care se vroia să se ştie că totul este ok sau dacă trebuie rezolvat ceva la care e necesar să intervină ministrul, prefectul sau chiar ministrul de interne. Din fericire lucrurile au mers bine”, a susţinut Raed Arafat.

El a precizat că a sesizat că foarte mulţi manageri de spital au sunat chiar şi de la spitale private să spună că, dacă au nevoie de locuri, le pun la dispoziţiei. „A fost o solidaritate şi o iniţiativă. Nu trebuia noi să solicităm, ci sistemul a venit să reacţioneze şi să ne spună: vă oferim locuri, avem locuri pentru copii, pentru paciente să le preluăm ca să fie puse în condiţii de siguranţă”, a precizat subsecretarul de stat din MS.

Raed Arafat a adăugat că a fost nevoie ca toţi copiii afectaţi să fie mutaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu, fiind unica secţie cu o experienţă în copii arşi şi nou-născuţi arşi, iar din această cauză nu a putut să-i trimită în altă parte.
El a ţinut să mulţumească spitalelor şi maternităţilor care au trimis materiale şi echipamente suplimentare Spitalului Grigore Alexandrescu, şi a anunţat că a decis ulterior, împreună cu primăria şi cu conducerea maternităţii, ca o parte din garda de la Giuleşti să se mute să ajute la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata