Numărul angajaţilor din Covasna în domeniul confecţiilor s-a înjumătăţit în 10 ani

Numărul persoanelor angajate în fabricile de confecţii din judeţul Covasna a scăzut, în ultimii 10 ani, cu mai mult de jumătate. „Dacă la începutul anilor ’90 în acest domeniu lucrau aproximativ 7.000 de oameni, în ziua de azi dacă mai sunt 3.000”, a declarat Nagy Lajos, membru în conducerea Asociaţiei întreprinzătorilor mici şi mijlocii (ASIMCOV) din judeţul Covasna.

Potrivit acestuia, la declinul ramurii au contribuit în mare măsură „birurile luate de stat”, dar şi „întărirea artificială a leului” care a dus exportatorii în pragul falimentului.
„În tot acest timp, cheltuielile, inclusiv cu salariile, au crescut. În fabrica de la Estelnic, spre exemplu, în anul 1993 salariul era de aproape 30 de euro, iar acum este de 300 de euro. (…)

În confecţii nu mai rentează să faci investiţii. Îţi şi pierzi cheful când vezi că trebuie să te lupţi cu cei care au branduri de 50 – 100 de ani, vezi că nu poţi ataca piaţa externă, iar în România o mare parte dintre oameni se aprovizionează de la second-hand”, a explicat Nagy Lajos, care conduce şi el o fabrică de confecţii.
El a spus că majoritatea fabricilor de profil şi-au redus schimbul al doilea pentru că nu mai au comenzi şi sunt pline de datorii.

Nagy Lajos susţine că se conturează tot mai clar tendinţa fabricilor de confecţii, în special a celor care lucrează în sistem lohn, de a pleca spre alte ţări, precum China, Vietnam sau Bangladesh, unde forţa de muncă este mai ieftină.
În judeţul Covasna există 12 fabrici de pantaloni, care lucrează în sistem lohn, adică importă materia primă şi exportă produsul finit, folosind forţa de muncă ieftină.
„Problema nu e că pleacă lohn-ul, ci că nu avem altceva să punem în loc, să ocupe forţa de muncă”, a spus preşedintele ASIMCOV, Bagoly Miklos.

Citeste si:  Constanţa: Zeci de mii de turişti aşteptaţi pe litoral de Paşte şi 1 Mai cu oferte diversificate

Printre primele fabrici care se reorientează se numără fabrica de pantaloni „Secuiana” din Târgu Secuiesc, care a anunţat recent că îşi va muta linia externă de producţie în Egipt, unde atât manopera, cât şi costurile la utilităţi sunt mai ieftine.
„Vom trimite 100 de maşini. Ei asigură personalul, iar noi utilajele şi tehnologia. Forţa de muncă este la jumătate de preţ faţă de aici, la fel şi preţul energiei”, a declarat managerul societăţii Dobra Laszlo.

Conducerea Secuiana a anunţat, de asemenea, că de la 1 aprilie va trimite în şomaj 157 din cei aproape 170 de angajaţi de la o subfilială din Breţcu, Seconf, care se va închide din lipsă de comenzi. În prezent, rata şomajului în judeţul Covasna a depăşit 12%, fiind cea mai ridicată din ultimii 7 ani.

Citeste si:  Traian Băsescu a graţiat-o pe Crina Tănasă, mamă a şapte copii minori
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner