Numărul bancnotelor false confiscate a scăzut – BCE

Numărul bancnotelor în euro false şi confiscate a scăzut cu 13 la sută în primul semestru al anului 2010 comparativ cu semestrul al doilea al lui 2009, ceea ce reprezintă un prim recul înregistrat în ultimii patru ani, a anunţat luni, 19 iulie, Banca Centrală Europeană (BCE), preluată de France Presse.

Un total de 387.000 de bilete contrafăcute au fost retrase din circulaţie în primele şase luni ale anului, se precizează într-un comunicat al BCE, instituţie ce publică un asemenea raport de două ori pe an.

Ultima scădere notabilă a numărului de bilete confiscate s-a înregistrat în al doilea semestru din 2006 – 265.000 de bancnote.

Interogat de AFP, un purtător de cuvânt al BCE nu a fost în măsură să explice imediat această scădere. France Presse precizează că, în al doilea semestru al lui 2009, numărul biletelor de bancă false confiscate a crescut cu 8 la sută, pentru a ajunge la 447.000 unităţi.

Bancnotele false de 50 de euro au reprezentat 42,5 la sută din totalul celor interceptate, depăşind cu puţin numărul celor de 20 de euro (41,5 la sută) care deţin primul loc în topul preferinţelor falsificatorilor.

Bilete de bancă de 100 de euro au reprezentat 12 la sută din întreaga cantitate confiscată, iar cele de 500 de euro, 0,5 a sută.

Comparativ cu totalul bancnotelor autentice aflate în circulaţie (13,2 miliarde în medie în primul trimestru), procentajul celor false ‘rămâne unul foarte slab’, a aprecizat BCE.

În aceeaşi ordine de idei, AFP scrie că, potrivit unul bilanţ al Oficiului Central pentru combaterea falsificării banilor din cadrul poliţiei judiciare franceze, Franţa este ţara cu cea mai mare rată de circulaţie pentru bancnotele false (urmată de Spania şi Italia) din Uniunea Europeană, acestea fiind tipărite în special în sudul Italiei şi în Sicilia.â

În ultima perioadă de şase luni, cele mai importante reţele de falsificatori de bani au fost anihilate în Columbia şi Polonia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata