Numărul de angajaţi se va reduce cu 1,8% în 2010

Numărul de salariaţi din România se va reduce în acest an cu 1,8 la sută, din cauza dificultăţilor economice cu care se confruntă România, în timp ce la construcţia iniţială a bugetului statului a fost luată în calcul o prognoză de creştere cu 0,9 la sută a numărului de salariaţi, se arată în nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetară.

Bugetul asigurărilor de şomaj va fi suplimentat, la rectificare, cu 824,7 milioane lei pentru plata indemnizaţiilor de şomaj până la sfârşitul anului, potrivit proiectului de ordonanţă de guvern privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat. De asemenea, va fi alocată o sumă suplimentară de 413,3 milioane lei pentru plata contribuţiilor aferente indemnizaţiilor de şomaj.

România are, la nivel naţional, 679.495 şomeri înregistraţi în evidentele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, din care 286.494 femei. Rata şomajului în luna iulie a fost de 7,43 la sută, comparativ cu 7,44 la sută în luna iunie şi cu 6,3 la sută în aceeaşi lună a anului trecut, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. La construcţia iniţială a bugetului a fost luat în calcul un număr de 645.000 de şomeri.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2010 aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj se diminuează la venituri cu suma de 321,578 milioane lei, se majorează la cheltuieli cu suma de 1,163 miliarde lei, iar deficitul se majorează cu suma de 1,485 miliarde lei.
Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale se diminuează la venituri cu suma de 48,665 milioane lei, se majorează la cheltuieli cu suma de 16,516 milioane lei, iar excedentul se diminuează cu suma de 65,181 milioane lei.

Conform proiectului, bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2010 se majorează la venituri cu suma de 1,893 miliarde lei, prin diminuarea veniturilor curente cu suma de 1,93 miliarde lei şi majorarea subvenţiei acordată de la bugetul de stat cu suma de 3,823 miliarde lei, iar la cheltuieli se majorează cu 1,893 miliarde lei.

Bugetul sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale pe anul 2010 se diminuează la venituri cu suma de 8,420 milioane lei, la cheltuieli cu suma de 21,919 milioane lei, iar excedentul se majorează cu 13,499 milioane lei.

Potrivit notei de fundamentare, rectificarea bugetului asigurărilor sociale este determinată de ‘reducerea veniturilor încasate, gradul de utilizare a creditelor aprobate bugetelor asigurărilor sociale de stat şi asigurărilor pentru şomaj pe primul semestru al anului 2010, precum şi evoluţia imprevizibilă a unor indicatori care au stat la baza fundamentării celor două bugete cum ar fi numărul pensionarilor de asigurări sociale de stat, pensia medie anuală şi numărul de şomeri, care impune crearea cadrului legal pentru asigurarea fondurilor bugetare necesare plăţii integrale şi la timp a pensiilor de asigurări sociale de stat, a indemnizaţiilor pentru şomaj precum şi a cotelor de contribuţii sociale aferente acestor indemnizaţii’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata